fredag 14 mars 2014

2007:or i repris - Selvapiana Vigneto Bucerchiale och Campi Nuovi Montecucco Riserva


Nej, vi har i n t e glömt bort att det finns en druva som heter sangiovese.
Vi återvänder ständigt hit efter våra utsvävningar bland obskyra franska småodlare och regioner. Precis som vi ofta känner för nebbiolo, måste vi då och då stilla begäret efter sangiovese för att orka gå vidare i vinforskningens tjänst.

Drar man sig lite nordost om Chianti Classico kommer man till Chianti Rufina och Fattoria Selvapiana. Blickar man i stället sydväst om Montalcino hamnar man i Montecucco, Toscanas senaste DOCG.

2007 var en varmare toscansk årgång vilket vi faktiskt inte stördes av första gången när vi provade Selvapiana för ett drygt år sedan, även om det var stor skillnad mot den fantastiska svalare och elegantare 06:an. Kanske lika bra att dricka den andra och sista flaskan och varför inte jämföra med ett Montecuccovin från samma år? Vi var närmast lyriska över Campi Nuovis riserva förra gången.
Stämmer det fortfarande?


Selvapiana Vigneto Bucerchiale 2007
Blir inte riktigt kloka på detta. Ganska tunn frukt med dominans av varma körsbär, vanilj och mjölkchoklad. Lite tillknäppt och samtidigt så varmt och eldigt i munnen. Hög syra och små ettriga tanniner. Öppnar upp under kvällen och kvällen därpå, men det primära heta intrycket består. 

Besvikelse. Känns inte som samma vin vi provat innan. Får väl hålla oss till svala årgångar i stället.


Campi Nuovi Montecucco Riserva 2007
Trots att vinet enbart legat på botti modell större, hittar vi denna gång svagt rostade fat med kryddigt trä och små doftnoter som av Radar insektsspray. Allt dock försynt och väl integrerat i en samtidigt riklig och ändå fokuserad frukt med rena syrliga körsbär, kakao, söt tobak och små örter. Gott om medelstora tanniner av det mjukare slaget. Vinet är inte mycket sämre dag två heller för den delen.

Inte samma wow-känsla som första gången men ett riktigt bra vin med lite Morellinokänsla. Utmärkt till mat.
Köptes av Carlo Merolli och vi hoppas att han får in årgång 2010 så småningom.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning! Kom gärna förbi oss på Malmö vinfestival och prova hans rosso. Samt lite annat spännande som vi tar med oss. Hojta till om du behöver plåtar!

    SvaraRadera