lördag 22 mars 2014

Giro d'Italia del 2

Andra och sista delen i vårt Giro d'Italia för denna termin på Munskänkarna i Malmö. Vi håller oss denna gången syd-sydväst om en ungefärlig diagonal längs Appeninerna från Toscanas till Abruzzos norra avgränsningar.



Tenuta Nuraghe Crabioni, "Kanimari" Vermentino di Sardegna DOC 2011
Vermentino ger traditionellt lätta och krispiga med hög syra. Här finns mer stoppning på bekostnad av ev krispighet. Dessutom lite värme och antydan till sötma från gula äpplen men hela paketet är av bra kvalitet för ett vin kring hundringen.



Feudi di San Gregorio, Fiano di Avellino DOCG 2012
Vi lär ut att Fiano kan ha en viss vaxighet och ge struktur och fyllighet till den lite lättare greco från samma område. Jo det kommer väl på slutet, annars är detta mest mineraliskt med en hög syra och ganska druvig  lite blommig doft över ett lager päron. Det här vinet är aldrig dåligt.



Fattoria La Valentina "Spelt“,  Cerasuolo d'Abruzzo DOC 2012
Området hette förr Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo, men även om det bytt namn är den områdestypiska vintypen oförändrad. Klar körsbärsröd färg och fruktighet med låga tanninhalt skall uppnås genom kort skalkontakt. Just detta vin från en i området känd producent, har en hel del godistoner, gelehallon och lite fudge mest i näsa men även i mun. Här tillkommer dessutom en svag kryddighet och en icke oäven syra. Ordet rosato nämns ingenstans men det är ju vad det handlar om i alla fall. Lättsamt och enkelt men jag köper personligen hellre andra roséviner (om jag mot förmodan skulle få för mig det någon gång..)



Librandi, Duca Sanfelice Ciro Rosso Riserva DOC 2009
Lär vara gjort och lagrat enbart på ståltank. Ändå finns det en del träighet och lite bränd tändsticka tillsammans med svårbestämbar frukt åt jordgubbshållet och en ganska bra syra. Ganska träiga tanniner. Librandi lär vara den kändaste producenten i Ciró men man skall nog gå upp en prisklass för att det skall uppskattas.



Arianna Occhipinti Frappato Sicilia IGT 2011
Vi kunde inte låta bli att dela med oss av detta sköna vin. Alla uppskattar emellertid inte de lätt stalliga dofterna som avtar efterhand, samtidigt som de olika lagren av örter, mineraler, tobak, jordgubbar och lingon framträder så snyggt tillsammans med den fina syran och de små nafsande tanninerna. Inte samma kick som första gången men man förundras varje gång hur man kan göra ett så elegant vin på det heta Sicilien.



Calabretta, Nonna Concetta Nerello Mascalese Sicilia IGT 2008
Ett vin från prephylloxerastockar som växer på drygt 700 m ö h på Etnas sluttning kan väl ingen ha något emot att prova? Ofta blandar man i Nerello Cappuccio i Etnavinerna eftersom Nerello Mascalese kan vara en ganska tuff druva med sin mineral- och tanninrikedom. Visst är det så också i detta fall men det är lätt att ha överseende om man bara gillar stilen eftersom det samtidigt finns det en fin syra och komplexitet. Det enda som stör oss något är en lätt sötma som lurar i slutet. Kan det vara årgångsrelaterat?



Leone de Castris, Salice Salentino Rosso Riserva DOC 2009
Här förväntar vi oss däremot sötma och lite syltighet som sig bör i en Negroamaro från Puglia. Fast det här är faktiskt ganska snyggt och inte alls dåligt. Grillvin säger någon och visst är det så, men inte på något negativt sätt. Körsbär, lakritsrot och bara några små russinstackare som simmar omkring i en medelhög syra. Lite klen längd men betydligt bättre än många andra viner från området under hundringen.



d'Angelo Val del Noce 2006
Så här skrev vi sist vi provade detta. Idag är det nog lite oväntat over the edge. Vissa tycker det doftar avlopp. Vi kallar det mognadstoner med läder, undervegetation, svamp. Frukten börjar försvinna även om syran och tanninerna finns kvar. Trodde det skulle hålla längre. Om det nu inte råkar vara ett måndagsexemplar.



Arnaldo Caprai, Montefalco Rosso 2007
Även om här bara finns 15% sagrantino är tanninrikedomen stor. 70% Sangiovese och 15% merlot mjukar upp, syran är bra och visst kan man få sämre viner för 119kr. Men nog är det lite väl mycket körsbär i choklad över det hela?



Le Cinciole  "Petresco", Chianti Classico Riserva DOCG 2007
Ekologisk producent i Panzano in Chianti, 100% sangiovese, cementtankar och inget tillsatt jästkultur. Mognad 18 månader i barriques av okänd ålder. Visst finns här fat men av det diskreta och lite lyxigare slaget och definitivt inga rostade sådana. Fin syra och en slank elegans som vi tycker mycket om. Det är är riktigt bra!



Fonterutoli Siepi 2006
Även om det här är det förra vinets motsats i fråga om fatens rostningsgrad och vinets täthet så kan vi inte säga annat än att det andas både hög kvalitet och balans. Fattas bara för 599 spänn. Är nog i perfekt drickbarhetsfönster nu.



Col d’Orcia Brunello di Montalcino DOCG 2000
Ruffino är ett mastodontföretag. Inte desto mindre är detta bra vin. Här finns en liten köttig ton av stekflott och rimmat fläsk som vi närmast associerar med Norra Rhône. Annars handlar det om fin tanninstruktur, medelhög syra, läder, salmiak, tobak och en del kvarvarande körsbärsfrukt. Även detta bör drickas nu. Så bra att vi gjorde det! Gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar