lördag 8 mars 2014

Giro d'Italia del 1

Då har vi klarat av del 1 på vårterminens Giro d'Italia-kurs på Munskänkarna och avhandlat nordöstra Italien, ner till Appenninerna ungefär.


Mezzacorona Rotari Millesimato 1996
Hög syra och förvånsvärt fin fräschör med tanke på åldern.


Livio Felluga, Friulano Colli Orientali del Friuli DOC 2012
Piggt, friskt, rent med hög syra och viss mineralitet och visst finns här en ljus aromatisk fläderfruktighet och lättblommighet som hos kusinen Sauvignon blanc men med ett mjukare anslag i munnen.


Garofoli, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico "Selezione Gioacchino" Riserva DOC 2006
Hittade ingenstans att detta skulle vara ekat men visst känner man det svagt. Tycker nog att Verdicchio skall vara ungt och lätt, eller så är det bara för att det är det enda man provat tidigare. Det här är i alla fall seriöst och med kvalitet. Fortfarande hyfsad syra, lite avslipad textur. Kräver mat.


Weingut Stefan Vaja, Südtiroler Lagrein DOC 2010
Det här behöver också mat men har en elegans och viss finess samtidigt med sitt mer robusta mörka täta yttre. Gillar verkligen det här. Hög syra, trevlig mörkbärig frukt men för ungt ännu.


Allegrini La Poja 2001
Tänkte det kunde vara kul att testa en La Poja med lite ålder. Även om det är lite slankare än i sin ungdom blir det här aldrig riktigt bra enligt mina preferenser. Håller ett par timmar men dör faktiskt i glaset när provningen är slut.


Chiarli, Lambrusco di Sorbara Vecchia Modena "Premium" DOC Secco 2012
En av kursdeltagarna har bott i Modena, Lambruscons vagga och hemvist. Tyckte inte alls att detta var typiskt. De flesta lambrusco brukar vara tätare och mer "rödvinslika". Detta var ljusrödbärigt lite parfymerat med godistoner och en hög syra. Enligt tillverkaren var ursprungslambruscon i den här stilen.


Nino Negri, Mazer Inferno Valtellina Superiore DOCG 2009
Samma producent som gör Cinque Stelle (och Le Tense Sassella) men detta görs inte på torkade druvor. Fullmogna druvor och möjligen en varm årgång, i alla fall lätt sötma men ändå nebbiolotypiskt med sin ljust rödbruna färg, höga syra och tydliga tanniner.


Cascinja Tavijn, Grignolino d’Asti 2012, Piemonte
Ljust rödbrunt transparent. Svagt parfymerat och kryddigt. Slankt och fokuserat med riktigt hög frisk syra och försynta tanniner i minimala mängder. Gott och kul!


Cascinja Tavijn Barbera Piemonte "La Bandita" 2011
Det här är lika oemotståndligt gott och charmigt som tidigare


Pelissero Langhe DOC "Long Now" 2009
Inspirerad av Brian Eno's Long Now-projekt tänker sig Georgio Pelissero att detta vin skall lagras och hålla länge. Det gör det säkert. Det känns i alla fall för ungt nu. Hälften barbera, hälften nebbiolo. Fin fathantering. Säkert en hel del nya men det stör inte på något sätt.


Anzivino, Gattinara 2006
Visst finns både syran och tanninerna här tillsammans med en svagt blommig doft. Elegans, jovisst, men uppbyggnaden är lite för klen och komplexiteten saknas för att det skall bli en riktigt bra nebbiolo. 


Barolo Vigna Giachini Corino 2006
Här finns det betydligt mer av såväl doft och smak som komplexitet. En förhållandevis återhållsam och elegant barolo som känns modern. Har nog en del mer att ge.


Tre viner (Stefan Vaja och Cascina Tavijn) från Cibi e Vini. Samtliga i topp tillsammans med Barolon inköpt på Systembolaget och Friulanon på superiore.de. Long Now har framtiden för sig.
Om man nu själv får tycka till om det vi serverade idag.

Del två med Toscana och södra Italien om två veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar