söndag 2 september 2012

1999 Burlotto Barolo Vigneto Cannubi


Det här är bara så klassiskt och fruktansvärt gott!
Manuellt plockade druvor. Maceration och jäsning på trä i 15 dagar, därefter 10 mån på 3-5Hl-fat och ytterligare 20 mån på 35Hl botti av fransk och slavonsk ek. Slutligen vilar det upp sig 1 år på flaska innan försäljning.

Det första som når näsan är flyktiga toner av menthol och liniment och strax därefter landar vi i ett klassiskt och komplext barolodoftspektrum av järnmineralitet, kokta jordgubbar, tjärat tak, gamla oljefärgburkar, lakrits, Ga-Jol-tabletter, ankfett och blomvatten. Mognadstonerna kittlar lätt det limbiska systemet och lustar väcks.
I munnen är figuren ganska slank men full av smaksensationer i paritet med dofterna. Här regerar röda bär med dominans av kokta mörkröda jordgubbar och lätt övermogna röda vinbär. Mentholen går igen blandat med svagt köttiga toner av ankfett och umami. Allt integrerat med nypon, svart te, lakrits och lite gammal tjärpapp. Rikligt med finpulvriserade tanniner och bra syra vittnar om att det här borde hålla i flera år till, men det går ju inte att låta bli att dricka nu. Med eller utan mat.
Supermarco i Köpenhamn säljer flera olika årgångar.
936 kommentarer:

 1. Just, ja. Man glömmer att SuperMarco har Burlotto i gamla årgångar, och till helt OK priser. Enda invändningen är hur länge flaskorna stått sådär upprätta på hyllorna i den där plåtbunkern?? Men 99:an lät ju synnerligen frisk. Får nog bli en chansning vad det lider.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Lyder fantastisk - flot beskrivelse, den ville jeg gerne smage! Det lyder ikke som om den har stået for længe på den varme hylde - men også jeg har tænkt det samme derude. Lagret Mastroberardino og Burlotto til gode priser er jo ellers temmelig attraktivt og ret scoop-agtigt!
  VH Niels

  SvaraRadera
 3. Jag kan ju ha haft tur (och har inte er omfattande finsensorikträning och referensmaterial) men detta var i alla fall för mig ett kärnfriskt exemplar. Tänkte samma tanke som ni om lagringsförhållanden men kunde inte motstå frestelsen. Samma pris för alla årgångar är väldigt sympatiskt. Man undrar f ö hur det ser ut med lagringen i andra butiker inklusive systembolaget och hos internethandlare. Förvaringen är ju omöjlig att kolla.

  SvaraRadera
 4. Du har ret - også min 1999 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva fra samme sted virkede til at være i fineste form.

  SvaraRadera
 5. Ah, tack för den rapporten. Jag köpte en också, vid samma tillfälle. Visst är det lite scoop-varning även där! Är det rätt tid att dricka den nu?

  SvaraRadera
 6. Det tror jeg bestemt, skøn vin! Ser frem til at høre hvad du synes

  SvaraRadera