Vissa akademiker hävdar att avståndet mellan Malmö och Lund är jordens omkrets minus 17 km. Vi som inte är det minsta prestigefyllda eller ankdammsplaskande utnyttjar gärna godbitarna utifrån Malmös strategiska läge mellan Lund och Köpenhamn, när tillfälle bjuds.
Munskänkarna
i Lund brukar ha bra provningar till billig peng. Så också häromkvällen då man
bjudit in Camino Pardo (ägarinna) och Juan Martín-Hinojal (vinmakare) från
spanska vinproducenten Bodega
del Palacio de los Frontaura y Victoria. Bara namnet sig är
lockande och när möjligheten att få prova vin från pre-phylloxerastockar bjuds, måste man nästan ta chansen även om viner från iberiska halvön inte tillhör
våra favoriter. Vyvidgning är viktigt och 6 kvalitetsviner för
250 kr får oss knappast att tveka.
Frontaura
som tillverkat vin sedan 1574 har sin bodega i Toro där man också producerar
vinet från övrig mark i Ribera del Duero. I Toro ligger odlingarna på 650
meters höjd och har ett kontinentalt klimat med viss påverkan från Atlanten;
det är torrt och soligt och temperaturen svänger mellan -11° och +37° över
året, men på sommaren så ger den höga höjden svala nätter vilket lär optimera
druvmognaden.
I samtliga viner används 100% Tempranillo. Tinta de Toro som är varianten som används i Toro, anses dock vara en egen klon av Tempranillo som ger något robustare och mer tanninrika viner. Tinto Fino och Tinta del país som är namnen i Ribera del Duero har identiskt DNA men anses ändå skilja sig åt.
Enligt vinmakaren använder man sig huvudsakligen av ekologiska odlings- och produktionsmetoder men man är inte ekologiskt certifierade. Man lagrar uteslutande på franska ekfat.
Det mest kända vinet är Aponte, tillverkat av druvor från stockar före vinlusens tid och som är 140 år gamla. Avkastningen här är naturligtvis väldigt låg och man uppger ett skördeuttag på 0,56 Hl/Ha.
I samtliga viner används 100% Tempranillo. Tinta de Toro som är varianten som används i Toro, anses dock vara en egen klon av Tempranillo som ger något robustare och mer tanninrika viner. Tinto Fino och Tinta del país som är namnen i Ribera del Duero har identiskt DNA men anses ändå skilja sig åt.
Enligt vinmakaren använder man sig huvudsakligen av ekologiska odlings- och produktionsmetoder men man är inte ekologiskt certifierade. Man lagrar uteslutande på franska ekfat.
Det mest kända vinet är Aponte, tillverkat av druvor från stockar före vinlusens tid och som är 140 år gamla. Avkastningen här är naturligtvis väldigt låg och man uppger ett skördeuttag på 0,56 Hl/Ha.
2008 Dominio
de Valdelacasa (Toro)
Djup rubinrött. Lätt volatila toner som snabbt
viftas bort, röda körsbär och lätt torkade jordgubbar, lite trä men inga störande fattoner.
Mycket rödfruktig smak med lätt torkade frukt,
lite läder o kryddor. Medelhög syra, mjuka pulvriga tanniner.
Låg jäsningstemperatur för att öka fruktigheten. Enbart gamla fat har använts.
Ett trevligt, fruktigt, drickvänligt snackevin.
86
(447kr/3 fl)
Mörk rubinröd medeltät-tät.
Läder, lite dammig vind, trä, mineraler, lite vita
blommor, röd frukt, lite vanilj, svag mentholdoft.
Jordgubbar, torkade körsbär, läder, medelrostade
fat, medelhög syra, rel mjuka tanniner, antydd rökighet.
Nya franska fat som tyvärr går igenom lite för mycket för vår smak.
86
(675kr/3fl)
2005 Frontaura Crianza (Toro)
Tät mörk vinröd
Lätt rostade fat, ganska mogen frukt med lätt kokt
jordgubbe, torkad frukt, menthol, lakrits (Ga-Jol tabletter), choklad, lite kaffe
Torkade nypon m jordgubbar, kokta röda bär, läder,
mjuka pulvertanniner, medelhög syra och ett visst tuggmotstånd och köttighet, ganska komplext
med bra struktur och längd.
Ett riktigt bra vin i balans. Lär passa perfekt till dilamm.
89 (-)
(597kr/3 fl)
(597kr/3 fl)
Mörk tät svartviolett
Lakrits, körsbär, läder, gula blommor, lite kaffe
Kraftfullt med ganska mycket av allt inkl medelrostade fat.
Lätt rökighet, lakrits, tuggigt, köttigt. Lite torkad frukt, körsbärssötma, bra
längd, sandiga tanniner, eldigt.
88 (-)
Mörk tät svartvinröd.
Gula blommor, kanel, nordafrikanska kryddor,
rostade fat, röd frukt, körsbärssprit
Kaffe, torkad frukt, körsbärssprit med eldighet,
mjuka tanniner, bra längd.
Lite för mycket av allt utan finess.
Lite för mycket av allt utan finess.
87
2006 Aponte (Toro)
Tät mörk svartröd färg
Torkad frukt, lakrits, fat, lite kaffe, vanilj, vita o gula blommor, röda
körsbär
Koncentrerat, torkad frukt med lätt sötma, mycket fat naturligtvis men nästan silkig textur och ganska balanserat trots en hög alkoholhalt. Mycket lång eftersmak. Mer komplext än Nexus+ och bättre balans.
90 (-)
(1650-2200kr på Wine-searcher!)
(1650-2200kr på Wine-searcher!)
Det
är efter det femte vinet vi inser att torovinerna faktiskt är mer intressanta än de från Ribera del Duero och kanske passar våra preferenser
bäst av spanjorer vi hittills smakat, i alla fall när man som hos denna
producent har en hyfsat varsam fathantering. Lakritstonerna lär vara kännetecknet för vinerna och det kommer då inte (bara?) från faten. Värmen med tillhörande alkohol och torkad frukt är lite för hög för vår smak men man har ändå
lyckats ganska bra med sina intentioner att skapa viner med karaktär. Inte minst kvällens
"enklaste" vin Dominio de Valdelacasa är trevligt och 2005 Frontaura Crianza riktigt bra.
Som
vanligt väcks frågan om betyg eller inte. Jag anser fortfarande att siffran kan ge en fingervisning om drickvärdheten och ev köpvärdheten under förutsättning att man vet vem som sätter betygen och hur
dennes preferenser brukar vara. Vi drar ju generellt åt kyligare och mindre fatade viner. Hade så inte varit fallet så hade kvällens betyg kanske varit något högre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar