tisdag 11 september 2012

2007 Emanuele Rolfo Roero riserva


Roero nordväst om Alba har hamnat lite i bakvattnet av mer kända vinområden i Piemonte och når väl generellt inte Barolos och Barbarescos kvalitetsnivåer. Icke desto mindre är det värt att prova dess viner när möjligheten bjuds.
Terroiristen Stefan Jensen är en försynt och mycket trevlig man. Här införskaffar vi bl a 2007 Roero riserva från Cà di Cairé (Emanuele Rolfo). Första gången vi provade detta var på plats i Montà för ett år sedan efter tips från Italienska viner. Vi minns bl a hur den sjuåriga dotterns engelska var på samma nivå som vår italienska...och förundrades inte minst av hur man kunde få så mycket för pengarna från denna lilla producent. Så många okända skatter som måste gömma sig bland de piemontesiska kullarna...
Samma känsla får vi även denna gång. Vinet är medeltransparent rubinrött med lite tegelton. Doftmässigt andas det nebbiolotypicitet med försiktigt kokta jordgubbar, menthol, lakritspastill och en del volatila limtoner men under kvällen får vi plötsligt montalcinovibbar, inte minst oralt. Kanske är det en varm årgång som förvillar lite. En av pulvertanniner, alkohol och fruktsötma antytt klibbig men inte på något sätt oangenäm  voskositet med drag av surkörsbär i sprit bekläder gommen utan någon störande eldighet. Åter infinner sig tidigare nämnd känsla av hur sangiovese och nebbiolo kan vävas ihop till ett gemensamt större ursprung. Ändå har detta vin sitt eget unika uttryck samtidigt som vi väl känner igen de enskilda beståndsdelarna med jordgubbar, körsbärssyrlighet, lätt örtighet, mineralitet, lakritsrot och te. Lätt till medelfylligt med angenäm syra och försynta men allestädes närvarande tanniner.
Försvinnande gott!
89 

Deras "Bugia Nan" Barbera d'Alba 2008 är förresten inte heller att leka med...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar