tisdag 3 december 2013

Gissa vinerna

Medan andra bloggar ibland publicerar bilder utan text väljer vi denna gång att göra tvärtom och dela med oss av egna provningsanteckningar och låta er själva skapa inre bilder.

Vad är provningstemat?
Vilka viner rör det sig om?
Vi garderar med att anteckningarna är högst personliga och kanske inte alls speglar vinernas/druvornas karaktär i allmänhet.

Lycka till... (hrmm) och ha det så kul i väntan på facit (när tid finns att skriva färdigt)


Ljusgulvit
Päron, lite mineral o gula blommor
Karaktäristiskt med fetma och låg syra vilket också gör vinet platt tråkigt, särskilt när temperaturen börjat stiga. Jord och hudlotion gör det inte roligare.
81


Ljusgul ganska tät färg
Rel liten doft med blodapelsin och salmiakmineralitet, växer efterhand
Smakrikt med äpple, apelsin, drygt medelhög syra och karaktäristisk sälta. Bra balans och hyfsad längd. Kunde haft något mer fräschör men gott.
85


Ljusgul ganska tätt.
Lätt rökiga mineraler, vita blommor, citrus.
Dofterna går igen i smaken. Hög syra liksom i savagnin + en antydd pepprighet på slutet. Fin mineralitet. Kvällens bästa vita.
86


Ljus gulvit med grönstick
Sauvignon blanc-karaktär en masse men minus syra i munnen. Svarta vinbär, kattkiss, krusbär, persika. Något fet yta.
82


Ljus orangerosa
Lakrits, jod, röda äpplen, lite smultron
Fruktigt av gulröda äpplen, lätt jordighet, fänkål. Drygt medelhög syra.
Kul att prova men svårvärderad kvalitet.
85


Ljus gulvit
Vita blommor, liniment, Jenkatuggummi.
Lätt bokna äpplen, citrus, viss jordighet, kolarem, knappt medelhög syra.
Även detta väldigt roligt att prova men referenser för jämförelse saknas.
84



Brunröd medeltät
Dammig träig doft med viss kryddighet, röda bär, chark.
Välfatat, rökt korv, drygt medelhög syra, ej så distinkt, lätt glansigt och lite avrundat på tungan. Pga ena druvkomponenten?
84


Blåröd medeltät
Hyfsat stor doft, fina fattoner, rosor, blåbär och lite annan obestämd mörk frukt.
Brett anslag i munnen med drygt medelhög syra och lite lättare struktur än väntat vid doft och åsyn. Viss mineralitet.
86-


Mörkblå tät med purpurkant
Blåbär, korint, viol, kryddor, schezuanpeppar.
Blåa bär, mjuk textur, medknappt medelhög syra, diskreta tanniner, hyfsad längd.
86
(ofatat)


Tät rödblå
Liniment, nejlika, eneträ, blåbär och antydd rökighet, allt i både näsa och mun. Lite tunnare struktur än förväntat utan större längd. Lätta till medelmåttiga tanniner.
85+
(ofatat)


Blåröd med tegelton
Jordgubbssyltburklock med viss järnmineralitet, nejlika, lakritsrot.
Jordgubbar, blåbär, körsbär, frisk hög syra, balanserade fat, måttligt med lite torra tanniner.
87
Riktigt trevligt vin med Piemontevibbar.


Brunröd knappt medeltät.
Kokt jordgubbe, men annars alltför fatdominerat med kaffe, bränd tändsticka, eneträ.
Samma i munnen men i övrigt balanserat medeltät, medelvisköst, väl sammanhållet och med fin lång syra och längd. Redan efter två timmar ändras karaktären med något minskad fräschör, tydligare fat och en del rotfrukter.
88-
Jovisst andas det kvalitet med alltför fatdominerat för oss och man undrar hur det här står sig vid lagring?


20 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tidsmässigt logisk gissning men ack så fel. Vi pratar nytänkande i dubbel bemärkelse men inte i bemärkelsen nyheter...

      Radera
  2. Viner från Argentina, flertalet malbecpräglade (eller ev carmenere) samt någon argentinsk nebbiolo, den sista också nebbiolo med några år på nacken. I övrigt bl.a. sangiovese, shiraz/syrah.
    De vita vettifan, men säkert är den första en riesling, i övrigt lite chardonnay o sauvignon blanc bla.

    Vet inte om detta kan klassificeras som en kvalificerad gissning, men en gissning är det i alla fall!
    Kul idé!

    SvaraRadera
  3. otroligt svårt, men någonstans långt bak i skallen klingar...portugal fram...

    SvaraRadera
  4. Jag gissar på vita Rhoneviner. Och röda Syrah, ibland med lite Grenach I. /Claes

    SvaraRadera
  5. Ja det här är otroligt svårt, men kul att det väcker tävlingsinstinkt, engagemang och kanske kan ge lite förströelse, vilket var ett syfte. Ett annat var att testa hypotesen att personliga provningsanteckningar, oavsett om det kommer från Lessrof, Systembolaget eller Munskänken, inte är till så mycket hjälp för andra eftersom de är just personliga. I alla fall om man inte har något vin att relatera det till. Sådana anteckningar kan uppenbarligen stämma in på allt möjligt. Från Argentina till Rhône via Portugal...
    Men tyvärr...ni får ta nya friska tag!
    Och Ingvar, svårighetsgraden är så pass hög att den som klarar det borde känna sig väldigt nöjd med äran enbart, utan något annat pris.

    SvaraRadera
  6. Knivigt. Är provningstemat strikt geografiskt överhuvudtaget? Känns i så fall som att vi skulle våga oss på att ringa in Nya Världen, åtminstone?

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Garderar med "Producenter utan mustasch som börjar på B"...

      /Patrik

      Radera
  7. OK. Dags för ledtråd ad modum på spåret.

    På 8 poäng: Temat är strikt geografiskt avgränsat.

    På 6 poäng: De flesta vinerna har enligt beskrivningen ovan mer än medelhög syra + mineralitet. Borde tala mer för gamla världen...

    SvaraRadera
  8. Jo jo, men vi som inte är så låsta i dogmer och är vana vid att tänka utanför lådan skruvade det liksom ett snäpp till. Men ursäkta mig, ska inte upprepas. ;)

    /Patrik

    SvaraRadera
  9. Tycker nästan alla tecken talar för Loire

    SvaraRadera
  10. Om det är olika druvor också känns ju Schweiz som en möjlighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis!! Riktigt snyggt jobbat! Ni andra närmade ju er på slutet.

      Radera
    2. Kul! :-) Det där med de savagninlika syrorna satte mig på spåret när väl ledtrådarna hade kommit. Sedan drack jag dessutom min första schweizare i fredags, så det låg ju nära till hands rent personligen också.

      Radera
    3. Slumpen är ingen tillfällighet...
      Savagnin var mycket riktigt en ledtråd, sältan i Petite Arvine en annan och rotfrukterna på sista vinet en tredje. Ja och det där med Chasselas där jag sannolikt skrev fel ang karaktären. Någon som vet? Vinosapien?

      Radera
  11. "massa olika ..." skulle det vara såklart

    SvaraRadera
  12. chasselas är ingen basvara på sturköbaren precis...druckit en riktigt bra vid några tillfällen:
    http://vinosapien.com/MyTastings?Region=CH&Grape=583
    på plats däremot blev det ganska mycket testande...och bilden som framträder är att de kör på bra med malo, vilket gör att syrorna dämpas, vinet upplevs som jolmigt och allmänt trist. men colombe gjorde spänstiga grejer.
    vill man läsa lite mer noter om joddlarna:
    http://vinosapien.com/MyTastings?Region=CH.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att förstå varför man vill dämpa syror så...
      Visst var Humagne Rouge en trevlig upptäckt! Liknelsen med seriös Beaujolais är bra!

      Radera