fredag 28 februari 2014

15 Munskänkar är fler än 14 Juraviner


Eller om vi nu skall vara petiga:  Sex vita viner, sju röda, ett dessertvin, sju producenter, fem druvor, en livs levande fransyska från Franche-Comté, hennes make, 14 munskänkar och ett återbud.

Vi anordnar en Juraprovning här hemma för de erfarna provarna och munskänkarna i vår s k OD-grupp.
Extra roligt eftersom flera av dem inte har provat den här typen av viner och vissa druvor tidigare.
Nu är kanske inte kvällens vinutbud helt representativt för Jura som helhet. Huvuddelen på provningen utgörs av ekologiska eller biodynamiska producenter medan endast 5% vinareal i regionen är ekologiskt certifierad (*).
Vinerna är åtminstone gjorda med omsorg av seriösa vinmakare och för kvällen valda med hjärtat i ett försök att fånga en del av Juras själ ur mitt personliga vinprovarperpektiv.

Jaha, det samlade omdömet då?
"Intressant" "Spännande" "Naturviner är nog ändå lite hajpade" osv.
Jojo. Sydafrika och Amarone är också hajpat.
Men varken intressant eller spännande i våra ögon.
Joly och Huet är biodynamiker och faller inom kategorin naturvinmakare.
Hajpade?
Tja. Med all rätt kanske?

Vi vet i alla fall vad våra vinvänner inte vet.
Vi tänker låta dem prova några liknande viner till när tillfälle ges.
Hjärnan behöver tillvänjning när man utforskar ny terroir.
Sen kommer flera av dem att förstå och uppskatta Juras storhet.
Som riktigt bra musik.
Det som måste avlyssnas flera gånger innan det fastnar, är det som håller i det långa loppet.



Vit flight


Domaine André et Mireille Tissot (Stéphane Tissot), Crémant du Jura Indigène Nature
Mycket äppligt åt ciderhållet med citrus och jästighet. Mineralisk frisk syra. Vilt skummande mousse som försvinner ganska snabbt. Enkelt o friskt med högst måttlig längd. 

Ett vin att dricka utan närmare eftertanke bara för att man är glad och våren snart är här. Ändå gjort med omsorg. Första jäsningen på ståltank utan tillsatt jäst. Andra på flaska genom att man häller i Vin de paille som är under jäsning och startar upp processen i flaskan. Jästfällningen låter man vara kvar.



2011 Domaine André et Mireille Tissot (Stéphane Tissot), Chardonnay Empreinte
Syrener, lätt animalisk doft o smak med toner av nymockad hästbox. Lätta fat, svag nötighet, svagt bokna äpplen men utan egentlig oxidation. Hög och bred fin syra, sköna antytt rökiga mineraler och en viss mjukhet i texturen. Fin längd. 

12 månader på 228-litersfat varav endast 10% nya.
Den här jurastilen är nog den bästa. Ett fantastiskt matvin. Balanserat med lätt bioövervikt. För oss som provat tidigare är det tveklöst en Chardonnay, för andra inte. De som inte kalibrerat doft och smakbiblioteket menar att de inte skulle kunna spika druvan på detta vin. In på kvällens topp-tre-lista.



2011 Domaine André et Mireille Tissot (Stéphane Tissot), Arbois Traminer
Permanentvätska. Röda äpplen. Mjuk textur med lite oljighet. Blommigt. Tändsticka. Krutrök. Drygt medelhög syra. Svag beska. Fruktsötma? Alsacekänsla? 


Ej typiskt Savagnin enl de franska gästerna. Inte atypiskt mot de vi provat tidigare men framkommer att man menar att det skall vara oxiderat för typicitet. Kanske beror det också på om man dricker mer vardagsnära viner eller mer "vinprovarviner"?
Just det här var lite klent, obalanserat och sämre än vi förväntat oss. Tissot känns annars pålitlig.



2011 Domaine Rolet, Arbois Blanc, "Naturé"
Något oljig textur. Päron, äpple, lite grape. Hög och ganska bred syra. Fin lätt rökig mineralitet. Antydd fruktsötma.

Samma här beträffande ev typicitet. Visst kan man ana något slags släktskap med Gewürtztraminer fast utan den där jobbiga niveakrämen och kryddigheten.



2007 Domaine Rolet, Arbois Blanc "Expression du Terroir"
Nötigt, måttligt oxiderat med bokna äpplen. Viss mjukhet i texturen. Bra längd. Vin jaune-light kanske man skulle kunna säga.

Gjort på 75%Savagnin och 25%Chardonnay. Troligen har man tagit Savagnindelen från ett fat som var ämnat åt Vin Jaune men som inte höll måttet och avbröts i förtid. Vanlig företeelse i Jura.
Så här minns jag min barndoms doft av Jura berättar vår fransyska. Sämre barndom kan man ju ha rent doftmässigt...
Rolet som är Juras näst största enskilda domän gör inte alls dåliga viner även om de inte ligger främst.


2006 Domaine Labet, Vin Jaune, Côtes du Jura
Som ovan men med extra allt. Så mycket större och samtidigt mer fokuserat och  fruktigare. Extremt hög yxhuggsliknande syra och en oslagbar längd innehållande umami och lite curry. Skärpa och drickbarhet. Unikt och urtypiskt.

Labet försöker göra sin Vin Jaune drickbar i tidigt skede. Vi kan inte säga emot efter denna test. Låg på karaff i 7 timmar innan vi drack det. En västanfläkt när det gäller denna fantastiska vintyp.







Röd flight




2011 Domaine Philippe Bornard Ploussard "Point Barre", Arbois Pupillin
Röda bär, smultron, vinbär. Lite söt tobak. Tunn och ganska platt struktur. Kryddigt med vitpeppar, lakrits och en tråkig träig beska på slutet

Nej det här är nog det sämsta vi druckit av Bornard. Undrar ändå om vinet var lite defekt eller värmeskadat. Känner inte igen det.



2012 Domaine des Cavarodes Poulsard 'Chemenot', Arbois
Inledningsvis osar det svavel, ägg och avlopp. Hönsgödsel och röda bär dominerar första 10 minuterna. Det är spritsigt med fräsande kalkstensmineraler på tungan. Efterhand skingras dimmorna och frukten med lingon och röda vinbär kommer fram även om biotonerna finns kvar. Sedvanlig poulsardvattnighet med lätt sötma, hög syra och små nätta tanniner. Torrt slut. Vinner i längden.

Spridda kommentarer hörs under provningen. "Avlopp" "Septitank" "Oj vad mycket svavel" "Skall det vara såhär" Intressant eftersom båda vinerna från Cavarodes är osvavlade. Reduktivt är väl ordet och syrgas är nyckeln till drickbarhet. Det här väcker något speciellt hos mig. Den där fräsande kalciumkarbonaten, syran och lätta frukten, varvat med biotonerna. Borde provas dagen därpå egentligen.



2012 Domaine des Cavarodes, Trousseau de Messagelin, Montigny lès Arsures
Sluten doft o smak men öppnar sig något efterhand. Mindre reduktiva dofter än det föregående. Vitpeppar och hönsbur. Blåare frukt mer åt gamayhållet varvat med svarta vingummin. En del mjuka tanniner. Hög syra. Kalkiga mineraler. Svag slutbeska.

Det må vara nyansskillnader men visst blir det lite mer tyngd och blåfruktighet av Trosseau än Poulsard. Detta blir också renare och "bättre" av syrekontakten.

  

2011 Domaine André et Mireille Tissot (Stéphane Tissot), Trousseau Arbois
Bättre struktur och lite mer av allt med svarta vinbär, mycket nickelkarameller och vingummi, renare frukt men även något flyktigare blå toner. Lingon, slånbär, enbär och en svag tillhörande beska. Sedvanlig fin mineralitet och hög syra.  

En av provarna känner igen Tissotstilen från vitvinsflighten. Intressant och väl noterat! Personligen tycker jag vinet tillhör kvällens bästa.



2007 Domaine Rolet, Arbois Rouge Pinot 2007
Jämförelsevis stram med renare frukt och lätta lite träiga tanniner. Jordgubbar sv vinbär. Torrt hög syra. Lingon tranbär slånbär. Nickelkarameller. Casco trälim. En gnutta vanilj fr fat. 

Direkt efter Poulsard och Trosseau gjorda på naturvinsvis är den automatiska tanken: Yes! Äntligen ett riktigt vin igen! Tills man bara efter några minuter inser att det är ganska tråkigt och slätstruket. Just för att det är traditionellt gjort utan att tillhöra översta PN-skiktet. En ganska enkel pinot helt enkelt. Som att gå från skitig rock'n'roll till välpolerad radio-pop eller kanske från en kurvig bergsväg till en spikrak autoroute. Man börjar snabbt leta efter avfarten igen.



2012 Domain Labet Pinot Noir, Côtes du Jura
Smultron, hallon, örter, kalk, lite gula blommor, nyckelpiga fångad på burk. Hallon o blodgrape därtill i munnen, med drygt medelhög syra och minimala finpulvriga tanniner. Svagt glansig polerad yta utan riktig oljighet. Ingen längd att tala om. Lätt slutbeska.

Inte dåligt men det är vita viner och inte i första hand Pinot man vill ha från Labet.



2009 Domaine de l'Octavin, "Zerlina" En Curon (Pinot /Trosseau)
Åter dessa nickelkarameller med svarta vinbär på en bädd av gula blommor, ostbågar och fotsvett som åtminstone delvis vädras bort. Viss tvålig blommighet. Vissa menar tallbarr. Syran är hög, tanninerna torra. 

Vi har sagt det förr. Producenten övertygar inte helt oavsett om man finns på Noma eller ej.



Domaine Gérard Villet, Macvin (Chardonnay)
Nej det är inte en dryck från den stora hamburgerkedjan...
I praktiken är detta Vin de Liqueur med 2/3 druvmust och 1/3 marc där sistnämnda är tillverkat genom destillation av producentens egna druvor/pressrester. Blandningen får mogna på träfat under minst ett år. Alkoholhalten i slutprodukten skall ligga på 16-22%.Innan jag blev vinnörd, var jag grappanörd (och innan dess var jag ölnörd). Det här doftar ekfatlagrad grappa med lite finkel, nougat och malört, vilket blir en kullerbytta i munnen när den trots allt ganska beskedliga sötman lägger sig som en filt över tungan. Nej, hellre en redig grappa, eller vin.



Fotnot
(*) Karlsson, Britt och Karlsson, Per. Vinet och miljön. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt. Carlsson Bokförlag, 2012

2 kommentarer:

  1. Superintressant provning, hade varit grymt skoj att vara med!

    Bara en sak angående Bornard.. vi provade 2011 Trousseau Le Ginglet med Roberson på Gaston i förra veckan. Vilken genomklappning! Ljus rönnbärssaft med lätt vinägerstick, glest och platt, inget kul alls. Och då var ju 09an underbar, som vi vet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja riktigt intressant att jämföra. Hade varit kul att höra era synpunkter. Kan ju göras om någon gång!
      Det verkar vara varning för röd Bornard 2011. Synd! Har f ö dålig koll på årgångarna i Arbois. Jämförbart med Bourgogne o Beaujolais?

      Radera