Castel del Monte |
Inte särskilt långt från Basilicata och D.O.C.G Aglianico del Vulture, ligger den ena av Tormarescas vingårdar i Puglia. Inte konstigt att man bl a odlar aglianico här i vindistriktet som fått sitt namn efter borgen Castel del Monte som finns med på Unescos världsarvslista.
Tormaresca
är Marchesi Antinoris satsning i Puglia och förutom Bocca di Lupo har man
egendomen Masseria Maime i I.G.T Salento.
Detta
vin köptes vid ett tillfälligt släpp på SB sommaren 2010. Då tyckte vi det var
så gott att några extra flaskor raskt inhandlades och stoppades undan.
Aglianico med dess tanninrikedom brukar ju kunna låta vänta på sig. Nu kunde vi
inte hålla oss längre och denna flaska har dessutom förvarats i rumstemperatur
så man vill ju inte att det skall gå över tiden.
I
karaffen finns det faktiskt en del mognadstoner och undervegetation men på något
sätt försvinner det mesta av det efter karaffluftning och i glaset. I stället kan man
primärt sniffa skomakeri med läder och lim och bortom detta väntar torkade
körsbär och nypon, katrinplommon och lite körsbärspralin. Munkänslan är fyllig och lätt viskös,
man känner den italienska söderns värme, men sötman och den 14,5-procentiga
alkoholen är inte klibbig eller besvärande. Syltighet saknas, syrorna är fortfarande bra och
de rikliga pulvriserade tanninerna kramar tandköttet skönt när vinet dricks på
egen hand. Det mjukas upp betydligt till maten och är perfekt för att spjälka fettet
i vår entrecôte. Här finns ganska mycket av allt men i en bra balans och detta
är en riktig fettrensare som passar oss idag. Inget för den som prioriterar
elegans och det är ännu lite varmare än de varianter från Basilicata och
Campania vi hittills provat, men vi som gillar aglianico tycker mycket om även detta som
ett rejält och gott matvin.
88
Hej Lessrof ! Kan du kontakta mig på essping11snabelahotmail.com
SvaraRaderaesping med ett s ska det naturligtvis vara alltså esping11snabelahotmail.com
Radera