söndag 19 augusti 2012

2004 Bocca di Lupo, D.O.C Castel del Monte

Castel del Monte

Inte särskilt långt från Basilicata och D.O.C.G Aglianico del Vulture, ligger den ena av Tormarescas vingårdar i Puglia. Inte konstigt att man bl a odlar aglianico här i vindistriktet som fått sitt namn efter borgen Castel del Monte som finns med på Unescos världsarvslista.

Tormaresca är Marchesi Antinoris satsning i Puglia och förutom Bocca di Lupo har man egendomen Masseria Maime i I.G.T Salento.

Detta vin köptes vid ett tillfälligt släpp på SB sommaren 2010. Då tyckte vi det var så gott att några extra flaskor raskt inhandlades och stoppades undan. Aglianico med dess tanninrikedom brukar ju kunna låta vänta på sig. Nu kunde vi inte hålla oss längre och denna flaska har dessutom förvarats i rumstemperatur så man vill ju inte att det skall gå över tiden.
I karaffen finns det faktiskt en del mognadstoner och undervegetation men på något sätt försvinner det mesta av det efter karaffluftning och i glaset. I stället kan man primärt sniffa skomakeri med läder och lim och bortom detta väntar torkade körsbär och nypon, katrinplommon och lite körsbärspralin. Munkänslan är fyllig och lätt viskös, man känner den italienska söderns värme, men sötman och den 14,5-procentiga alkoholen är inte klibbig eller besvärande. Syltighet saknas, syrorna är fortfarande bra och de rikliga pulvriserade tanninerna kramar tandköttet skönt när vinet dricks på egen hand. Det mjukas upp betydligt till maten och är perfekt för att spjälka fettet i vår entrecôte. Här finns ganska mycket av allt men i en bra balans och detta är en riktig fettrensare som passar oss idag. Inget för den som prioriterar elegans och det är ännu lite varmare än de varianter från Basilicata och Campania vi hittills provat, men vi som gillar aglianico tycker mycket om även detta som ett rejält och gott matvin.
88
2 kommentarer:

  1. Hej Lessrof ! Kan du kontakta mig på essping11snabelahotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. esping med ett s ska det naturligtvis vara alltså esping11snabelahotmail.com

      Radera