lördag 18 augusti 2012

2009 Château Fourcas-HostenSvårt att låta bli att pilla på vissa inköp från månadens nyhetssläpp. Lite väl tidigt för denna prepubertala Bordeaux men vad gör man inte för att försöka ligga i forskningsfronten…
Försöker kompensera med tre timmar i karaffen men anar att det är otillräckligt.

Detta Listracbaserade slott har en hemsida utifrån vilken man förstår att pengar (och arbete) pumpats in de senaste åren av ny ägare sedan 2006. Inte för att vi vet om det gett resultat men vi kan konstatera att vinet är riktigt bra i denna utgåva och prisklass.

75% handplockade druvor, 25% maskinellt, 12 månaders fatlagring, 1/3 nya fat. 65% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon.

Eken dominerar, i alla fall vid första sniffet, med vanilj och mellanrostat kaffe, följt av fler klassiska toner av sv vinbär, blyertspenna och tobak. Tunga och gom hittar de svarta vinbären och kaffet tillsammans med relativt kraftiga men något polerade tanniner. Först ngt kantigt o fatdominerat men mjuknar efterhand. Längden är inte dålig, den medelhöga syran pigg och det andas faktiskt viss elegans och potential. Ung klassisk bordeaux till hyfsat pris (ja allt är ju relativt). Årgången i sig sägs också vara bra. Den som lever får se.

Men ärligt talat. Visst köper man detta för att man tycker om stilen men inte har råd eller nänns köpa de bättre bordeauxvinerna. För de här pengarna kan man ju trots allt hitta ett icke oansenligt antal ”godare” viner av helt annat slag.
87 (-)

2 kommentarer:

  1. Provade den igår håller med. Tyckte även att det fanns lite våt päls över det o inte den där slanka friska syran o kroppen, som jag gillar. Ok vin inte mer.

    SvaraRadera
  2. Förstår vad du menar. Fortsatt lite sluten men friskare i kväll.

    SvaraRadera