onsdag 1 augusti 2012

Sangiovese x 2.


Ibland tröttnar man på sangiovese. Lite tråkigt. Saknar komplexitet.
Tänker man dåraktigt under ett svindlande ögonblick.
Tills man inte druckit det på ett tag. Då blir den tillfälliga psykosen uppenbar.
Särskilt när det vankas traditionellt och välgjort vinmakeri.
Vi slås dessutom ännu en gång av hur tangentiellt nära fatoförstörda sangiovese, nebbiolo, pinot noir och nerello mascalese kan ligga varandra i doft- och smakintryck.
Saknar komplexitet...Ha!2007 Castell’in Villa Chianti Classico DOCG
Traditionell chianti där vi allra först känner en liten pinot-barbarescoid not av jordgubbssyltburklock som förvinner efterhand. Annars hittar vi en välgjord blandning av färska och torkade körsbär, tobak, mjölkchoklad, svart te och långt borta flämtar en svagt grönstjälkig örtighet
Gommen får sitt av fruktiga körsbär, te, lite rosmarin, medelhög syra och lätta till måttliga finsandiga nästan pulvriga tanniner. Allt väl sammangjutet. Rustikt men snyggt paketerat.
2006:ans reduktiva toner finns också i denna tappning, men i diminutiv form och de då lustkittlande tryffelångorna finner vi intet av denna gång. Annars känner vi igen oss i den fina frukten i gamla botti och en i övrigt befriande fatfattigdom.
Hemma igen.
Det här är riktigt bra.
89 (125DKK)2009 Casanova di Neri Rosso di Montalcino DOC
De riktiga kännarna har dragit den eminenta slutsatsen att eftersom 2009 var ett sämre år för Brunello, så är det ett bättre för Rosso di Montalcino, där druvorna då i stället används.
Vi säger självklart inte emot utan köper helt enkelt Rosson.

Här finns det initialt en minimal anstrykning av reduktivitet som snabbt blåser bort. Förutom körsbär och nypon sniffar vi trälim, stora bottifat, mjölkchoklad, piptobak och en gnutta nyklippt gräs. På tungan är det lite eldigare med mer körsbärspralin än körsbär. Intensiteten i både  i doft- och smakintryck är överhuvudtaget något större och ändå komplexare än chiantins. Nya lager skalas av efterhand men framför allt i munnen känner man ändå ungdomens kantighet. Syran är högre, tanninerna intensivare och mer fingrusiga.
Dag två har kanterna slipats av och maraschinokörsbären träder fram tillsammans med en tydligare värme och antydd sötma. Något år eller två till så faller allt nog på plats från början. Rosso skall drickas relativt ung har vi hört. Vi tror på det.
90 (159DKK)


Åter tvekar vi kring det här med betygets vara eller icke vara. Hur mycket skall betyget viktas av den omedelbara drickbarheten respektive framtidspotentialen osv? Tja, vi själva vet ju vad vi menar och vad vi väger in. Ni andra får ta det med en nypa salt som vanligt.

Tack för närheten till Danmark och BB-vinimport i Dragör. Förträffligt sangioveseutbud och en lysande service med snabba mailsvar som vanligt. Angivna priser gäller vid köp av enstaka flaskor.


3 kommentarer:

 1. Visst är sangiovese alldeles underbar, i rätta händer. CdN's RdM-2009 har vi inte satsat på än men kommer att ge den en provkörning så snart som möjligt. CiV's CC är en klar favorit och 2007:an är riktigt trevlig, precis som du säger.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma. Castell'in är väldigt bra. Aldrig haft glädjen att prova Casanovan. Låter som ett projekt för framtiden!

  SvaraRadera
 3. Så trevligt med lite respons!
  Skall bli spännande att läsa provkörningsprotokollet ang CdN-RdM. Referensmaterialet lär vara något fylligare än här..
  En annan favorit i klass (o prisklass) med Castell'in Villa är Il Molino di Grace CC. Någon som provat 2008:an?

  SvaraRadera