Ibland
tröttnar man på sangiovese. Lite tråkigt. Saknar komplexitet.
Tänker
man dåraktigt under ett svindlande ögonblick.
Tills
man inte druckit det på ett tag. Då blir den tillfälliga psykosen uppenbar.
Särskilt
när det vankas traditionellt och välgjort vinmakeri.
Vi
slås dessutom ännu en gång av hur tangentiellt nära fatoförstörda sangiovese,
nebbiolo, pinot noir och nerello mascalese kan ligga varandra i doft- och
smakintryck.
Saknar komplexitet...Ha!
Saknar komplexitet...Ha!
2007
Castell’in Villa Chianti Classico DOCG
Traditionell
chianti där vi allra först känner en liten pinot-barbarescoid not av jordgubbssyltburklock
som förvinner efterhand. Annars hittar vi en välgjord blandning av färska och torkade
körsbär, tobak, mjölkchoklad, svart te och långt borta flämtar en svagt
grönstjälkig örtighet
Gommen
får sitt av fruktiga körsbär, te, lite rosmarin, medelhög syra och lätta till
måttliga finsandiga nästan pulvriga tanniner. Allt väl sammangjutet. Rustikt
men snyggt paketerat.
2006:ans reduktiva toner finns också i denna tappning, men i diminutiv form och de då lustkittlande
tryffelångorna finner vi intet av denna gång. Annars känner vi igen oss i den
fina frukten i gamla botti och en i övrigt befriande fatfattigdom.
Hemma
igen.
Det
här är riktigt bra.
89 (125DKK)
2009
Casanova di Neri Rosso di Montalcino DOC
De
riktiga kännarna har
dragit den eminenta slutsatsen att eftersom 2009 var ett sämre år för Brunello,
så är det ett bättre för Rosso di Montalcino, där druvorna då i stället används.
Vi
säger självklart inte emot utan köper helt enkelt Rosson.
Här
finns det initialt en minimal anstrykning av reduktivitet som snabbt blåser bort. Förutom
körsbär och nypon sniffar vi trälim, stora bottifat, mjölkchoklad, piptobak och en gnutta nyklippt gräs. På tungan är det lite eldigare med mer körsbärspralin än körsbär.
Intensiteten i både i doft- och
smakintryck är överhuvudtaget något större och ändå komplexare än chiantins.
Nya lager skalas av efterhand men framför allt i munnen känner man ändå ungdomens
kantighet. Syran är högre, tanninerna intensivare och mer fingrusiga.
Dag två har kanterna slipats av och maraschinokörsbären träder fram tillsammans med en tydligare värme och antydd sötma. Något år eller två till så faller allt nog på plats från början. Rosso skall drickas relativt ung har vi hört. Vi tror på det.
Dag två har kanterna slipats av och maraschinokörsbären träder fram tillsammans med en tydligare värme och antydd sötma. Något år eller två till så faller allt nog på plats från början. Rosso skall drickas relativt ung har vi hört. Vi tror på det.
90 (159DKK)
Åter
tvekar vi kring det här med betygets vara eller icke vara. Hur mycket skall
betyget viktas av den omedelbara drickbarheten respektive framtidspotentialen
osv? Tja, vi själva vet ju vad vi menar och vad vi väger in. Ni andra får ta det
med en nypa salt som vanligt.
Tack
för närheten till Danmark och BB-vinimport i Dragör. Förträffligt sangioveseutbud och en
lysande service med snabba mailsvar som vanligt. Angivna priser gäller vid köp
av enstaka flaskor.
Visst är sangiovese alldeles underbar, i rätta händer. CdN's RdM-2009 har vi inte satsat på än men kommer att ge den en provkörning så snart som möjligt. CiV's CC är en klar favorit och 2007:an är riktigt trevlig, precis som du säger.
SvaraRadera/Patrik
Kan bara instämma. Castell'in är väldigt bra. Aldrig haft glädjen att prova Casanovan. Låter som ett projekt för framtiden!
SvaraRaderaSå trevligt med lite respons!
SvaraRaderaSkall bli spännande att läsa provkörningsprotokollet ang CdN-RdM. Referensmaterialet lär vara något fylligare än här..
En annan favorit i klass (o prisklass) med Castell'in Villa är Il Molino di Grace CC. Någon som provat 2008:an?