onsdag 15 augusti 2012

2007 Pelissero Barbaresco Nubiola


Jo vi vet att det har skrivits mycket om detta tidigare med det finns faktiskt viner som förtjänar ombloggningar.
Giorgio Pelisseros Barbaresco Nubiola 2007 är ett sådant vin, som blivit lite av ett husvin här hemma efter att det nämnts både här, här och här. Kanske hade det aldrig varit så omskrivet om det inte varit för danska Superbests (och dess vinavdelning Gobivins) tilbud. Just nu kostar vinet 199DKK men har i långa perioder kostat 150/enkelflaska och ibland så lite som 100DKK (senast förra veckan)!
När man så noterar att den svenske importören Moestue tar mer än 338kr i BS (nu verkar man bara sälja 2006 års modell) väcks onekligen frågan om hur det där med prissättning egentligen fungerar.
Vi besökte Georgio Pelissero utanför Treiso hösten 2011 och kunde då få köpa 2008:an för 20€ vilket torde vittna om att svenska prissättningen är lite för hög och den danska är betingad av att man köpt in ett jätteparti eller lyckats få en väldigt bra deal. Eller vad tror ni som kan det här med affärsverksamhet? Är det kanske bara ett locktilbud som magnet för att handla fläskestek? Lite väl överkvalificerat vin för det va?
I alla fall kan vi konstatera att den som lyckats köpa hem detta för 100DKK har gjort ett riktigt klipp. Ovan nämnda målande och pricksäkra bloggbeskrivningar kan icke överträffas. Vi kan bara instämma och verifiera skön röd frukt med viss värme utan egentlig sötma, jordgubbssyltburklock, små tjärpuffar, skomakeri, trälim, lite fönsterkitt, lakritsfudge och mineralsälta. Komplext men fokuserat, modernt men traditionellt, medelfylligt men med bra längd, och en färg där tegelnyanserna tar över alltmer. Fortfarande fantastiskt gott. 
91 (+)

PS1. Kan förresten tillägga att många av Pelisseros viner vi provat är alldeles utmärkta men några allt för präglade av nya fat för vår smak nuförtiden.
Dolcetto Munfrina 2010 som nu finns i Systembolagets BS för 122 kr tillhör dock de fatfattiga och är klart köpvärd om man gillar dolcetto.
Langhe Nebbiolo 2006 brukar också finnas på Superbest för 125DKK . Lite kärvare och ruffigare, annars åt Nubiolahållet.

Svårt att hitta nyare fat än så här...

PS2. Håll utkik efter tilbuden här framöver. De förnyas på söndagar.

PS3. Utsikten från deras provningsrum snett mot Neive är nog den vackraste vi sett hittills.


4 kommentarer:

 1. Låter tämligen briljant. Undertecknad har lyckats missa detta vin trots flertalet hyllande texter. Slarvigt och något dystert. Kul att det i alla fall får skänka andra glädje :)

  SvaraRadera
 2. Inte lätt att ha koll på allt. Vi har ju närheten till Danmark som underlättar.

  SvaraRadera
 3. Visst är det ett trevligt vin som är bra att ha på lut. Utöver tilbuden som man kan hitta på Gobivins hemsida så är det inte alls ovanligt att hitta trevliga överraskningar i Superbestburikerna. Det är sällan man ser Pelisseros viner till normalpris...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Såg sen att du har koll även på detta och har skrivit om Nubiola 2005 och prissättning. Uppenbarligen är det som du säger. Lite konstigt tycker jag ändå, men det är bara att tacka och ta emot när det gäller ett vin man tycker mycket om. Har du andra tips på potentiella fynd från Superbest?
   mvh

   Radera