lördag 25 augusti 2012

2007 Campi Nuovi DOC Montecucco Sangiovese Riserva


Nu måste väl ändå Carlo Merolli ha slagit personbästa i grenen vinleverans. Beställning och betalning söndag kväll. Onsdag eftermiddag har man paketet i händerna. Tack för det!
Förutom några säkra kort sedan tidigare har vi beställt två flaskor av denna sortimentnyhet.

Spännande värre. Ett för oss helt okänt vin från Toscanas ”nya” vindistrikt Montecucco mellan Montalcino och Scansano tillhörande Grossetoprovinsen i sydvästra Toscana. DOC sedan 1998 och DOCG-status 2010 vilket innebär att det första DOCG-vinet därifrån kommer ut på marknanden nästa år. BK-wine har uppmärksammat Montecucco i två artiklar här och här. Vingårdarna ligger på sluttningarna av den slocknade vulkanens Monte Amiatas vilket kan ge en viss mineralkaraktär till vinerna av den lavauppblandade jorden. Detta och de närmaste grannarnas ryktbarhet väcker onekligen en viss nyfikenhet hos oss.

Producenten Campi Nuovi huserar i Castellina in Chianti med odlingar i Cinigiano. Man gör tre röda viner där Sangiovese regerar i blandning eller ensamt, samt ett vitt med sötma, gjort på druvan Ansonica.

Kvällens vin 2007 Campi Nuovi DOC Montecucco Sangiovese Riserva baseras på 100% sangiovese från odlingar 350-450 m.ö.h i syd-sydvästläge. Spontanjäst och sedan 10 månader i 70hl ekfat och ytterligare 12 månader i 20hl-botti, därefter tappas det ofiltrerat på flaska för ytterligare 6 månaders lagring innan det kommer ut på marknaden. Minimalt med svavel eftersträvas. Vingården är organiskt certifierad och  man arbetar efter biodynamiska principer.

Hemma hos oss får det ligga och acklimatisera sig i 4 timmar på karaff innan vi sätter näsan och tänderna i det. I karaffen anar man lite multna naturtoner som dunstar bort och knappt ger sig till känna i glasen där det handlar om ett brett doftspektrum med under kvällen varierande intensitet av de olika komponenterna. Vi sniffar och njuter av mörka körsbär, blåbär, några lite rödare bär, fin kakao, örter, kryddor med lite muskot och nejlika, sötlakrits, tobak och en viss järnmineralitet. Här finns inga fjäskande rostade småfat, bara äkta vara med klassiska drag.
Medelfylligt, bra struktur och en icke föraktfull längd. Tanninerna är små, många och lite ettriga utan mat men brottas lätt ner av kvällens lammfärsbiffar. Syran är hög och ganska klar och de flesta av dofterna går igen i smaken med något mer dragning åt körsbärspralin. På egen hand kan man känna en viss alkoholeldighet men den blir aldrig störande.
Vi får lite Montalcinovibbar och det kan vara som Carlo Merolli skriver: om få år vil den rangere lige så højt som de fineste Brunello”.

Kort sagt ett förbaskat gott vin. Vi vill ha mera!
90 (+)


6 kommentarer:

  1. Låter verkligen härligt. Referenserna till brunello är väl fler än de geografiska? Chefsvinmakaren lär ju ha ett förflutet hos Soldera så...

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Ja detta gick rakt in i både hjärta och hjärna här hemma. Geografiskt, vinmakarmässigt och enligt oss även vinmässigt andas det Brunello eller kvalitativ Rosso di Montalcino. Tydligen har han även haft Montevertines chefsvinmakare som läromästare. Hyfsat CV låter det som...

    SvaraRadera
  3. Gambelli som har varit i farten igen! drack hans Villa Rosa 2001 häromdagen; går inte missa den Gambellinäsan! Han konsultade även Poggio di Sotto... må han vila i frid!


    Erik

    SvaraRadera
  4. http://news.soldera.it/editor/page.asp?i=172

    säkert strålande läsning för den med lite bättre italienska!

    SvaraRadera
  5. Som sagt, läromästarna kunde vara sämre..
    Tack för tips. Man kan ju hoppas att boken kommer i engelsk översättning så småningom.

    SvaraRadera
  6. thanks for sharing..

    SvaraRadera