Nu
måste väl ändå Carlo Merolli ha slagit personbästa i grenen vinleverans. Beställning
och betalning söndag kväll. Onsdag eftermiddag har man paketet i händerna. Tack
för det!
Förutom
några säkra kort sedan tidigare har vi beställt två flaskor av denna sortimentnyhet.
Spännande
värre. Ett för oss helt okänt vin från Toscanas ”nya” vindistrikt Montecucco mellan Montalcino
och Scansano tillhörande Grossetoprovinsen i sydvästra Toscana. DOC sedan 1998
och DOCG-status 2010 vilket innebär att det första DOCG-vinet därifrån kommer
ut på marknanden nästa år. BK-wine har uppmärksammat Montecucco i två artiklar här och här. Vingårdarna ligger på sluttningarna av den slocknade vulkanens Monte Amiatas vilket
kan ge en viss mineralkaraktär till vinerna av den lavauppblandade jorden.
Detta och de närmaste grannarnas ryktbarhet väcker onekligen en viss nyfikenhet hos oss.
Producenten
Campi Nuovi huserar i Castellina in Chianti med odlingar i
Cinigiano. Man gör tre röda viner där Sangiovese regerar i blandning eller ensamt, samt ett vitt med sötma, gjort på druvan Ansonica.
Kvällens
vin 2007 Campi Nuovi DOC Montecucco
Sangiovese Riserva baseras på 100%
sangiovese från odlingar 350-450 m.ö.h i syd-sydvästläge. Spontanjäst
och sedan 10 månader i 70hl ekfat och ytterligare 12 månader i 20hl-botti,
därefter tappas det ofiltrerat på flaska för ytterligare 6 månaders lagring
innan det kommer ut på marknaden. Minimalt med svavel eftersträvas. Vingården är organiskt certifierad och man arbetar efter biodynamiska principer.
Hemma hos oss får det ligga och acklimatisera sig i 4 timmar på karaff innan vi sätter näsan
och tänderna i det. I karaffen anar man lite multna naturtoner som dunstar bort
och knappt ger sig till känna i glasen där det handlar om ett brett doftspektrum
med under kvällen varierande intensitet av de olika komponenterna. Vi sniffar och njuter
av mörka körsbär, blåbär, några lite rödare bär, fin kakao, örter, kryddor med
lite muskot och nejlika, sötlakrits, tobak och en viss järnmineralitet. Här
finns inga fjäskande rostade småfat, bara äkta vara med klassiska drag.
Medelfylligt,
bra struktur och en icke föraktfull längd. Tanninerna är små, många
och lite ettriga utan mat men brottas lätt ner av kvällens lammfärsbiffar.
Syran är hög och ganska klar och de flesta av dofterna går igen i smaken med något mer
dragning åt körsbärspralin. På egen hand kan man känna en viss alkoholeldighet
men den blir aldrig störande.
Vi
får lite Montalcinovibbar och det kan vara som Carlo Merolli skriver: ”om få år vil den rangere
lige så højt som de fineste Brunello”.
Kort
sagt ett förbaskat gott vin. Vi vill ha mera!
90 (+)
Låter verkligen härligt. Referenserna till brunello är väl fler än de geografiska? Chefsvinmakaren lär ju ha ett förflutet hos Soldera så...
SvaraRadera/Patrik
Ja detta gick rakt in i både hjärta och hjärna här hemma. Geografiskt, vinmakarmässigt och enligt oss även vinmässigt andas det Brunello eller kvalitativ Rosso di Montalcino. Tydligen har han även haft Montevertines chefsvinmakare som läromästare. Hyfsat CV låter det som...
SvaraRaderaGambelli som har varit i farten igen! drack hans Villa Rosa 2001 häromdagen; går inte missa den Gambellinäsan! Han konsultade även Poggio di Sotto... må han vila i frid!
SvaraRaderaErik
http://news.soldera.it/editor/page.asp?i=172
SvaraRaderasäkert strålande läsning för den med lite bättre italienska!
Som sagt, läromästarna kunde vara sämre..
SvaraRaderaTack för tips. Man kan ju hoppas att boken kommer i engelsk översättning så småningom.