Resor är som bekant en förträfflig källa till ökade vinkunskaper, så varför inte dela med sig av lite research och upplevelser? Kanske blir det fortbildning för någon. En gäspning för någon annan.
Efter några dagar i Bergeracområdet i sydvästra Frankrike tidigare i år är vi mycket förvånade över att regionen och dess viner inte är mer uppmärksammad.
Marknad i Bergerac |
Frankrike Sud-Ouest är ett utspritt vinodlingsområde som inte gör alltför mycket väsen av sig i vare sig i bloggar eller vinlitteratur. Mest kända är väl de röda vinerna från Madiran tack vare Alain Brumont med Château Montus och Château Bouscassé.
Knappt 10 mil öster om Bordeaux, vid floden Dordogne, ligger vinregionen (och staden) Bergerac som ingår i Sydväst-begreppet.
Jordmånen varierar från boulbènes (en kompakt kiselrik sand/lerjord) i den sydvästra delen, till sand- grus- och lerblandning i norr och brun kalkrik jord i sydost(1). Klimatet räknas som maritimt men är lite extremare med kallare vintrar och varmare somrar än i Bordeaux(1,2).
Bergeracregionen har 13 AOC(3):
- Bergerac Rouge et Rosé (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Côt/Malbec)
- Bergerac Sec (Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Ondenc, Chenin Blanc)
- Côtes de Bergerac Rouge (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot Noir, Côt/Malbec)
- Côtes de Bergerac Blanc (Semillon)
- Montravel (Sémillon, Muscadelle men dominans av Sauvignon)
- Haut Montravel (som Montravel)
- Côtes de Montravel (som Montravel)
- Montravel Rouge (Merlot minst 50% + Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Côt/Malbec)
- Rosette (Sémillon, Sauvignon, Muscadelle)
- Saussignac (Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Ondenc, Chenin blanc)
- Monbazillac (Sémillon, Sauvignon, Muscadelle)
- Pécharmant (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt/Malbec, Merlot)
Kanske är Monbazillac med dess söta viner (både med och utan botrytisering) mest känt och kvaliteten har ökat de senaste 20 åren sedan man började med selektiva manuella skördar(2). De tillåtna druvorna är de samma som i Sauternes men där Muscadelle anses passa ännu bättre i Monbazillac(2).
Även i Saussignac görs söta vita viner av god kvalitet men i små kvantiteter. Generellt anses de något torrare än de i Monbazillac och är huvudsakligen gjorda på Semillion(2,3).
Bergeracregionen är för övrigt känd för sin foie gras de canard (anklever) som passar fantastiskt bra tillsammans med något av de söta eller halvsöta (Moelleux) vinerna från t ex Monbazillac eller Saussignac.
Monbazillac, foie gras, hemgjord rödlöksmarmelad |
Från marknaden |
Röda viner görs i Montravel, Bergerac, Côtes de Bergerac och Pécharmant. Pécharmantvinerna är fylliga och kännetecknas av en hög tanninhalt både med och utan ek. Kvaliteten och lagringdugligheten är högre hos dessa och hos Côtes de Bergeracvinerna där normerna för produktionen är striktare än för AOC Bergerac(2).
Förutom egen sökning fick vi tips från Per och Britt på BK-Wine och besökte Château Belingard och Clos des Verdots där vi blev mycket väl mottagna. Båda har ett brett utbud och vinerna håller en utmärkt kvalitet till bra pris.
Förutom egen sökning fick vi tips från Per och Britt på BK-Wine och besökte Château Belingard och Clos des Verdots där vi blev mycket väl mottagna. Båda har ett brett utbud och vinerna håller en utmärkt kvalitet till bra pris.
Vid en måltid på Le Bistrot du Presbytere i den lilla byn Quessac drack vi det helt okända Château Champarel Pécharmant. Dagen efter besökte vi denna lilla producent och kunde köpa deras Cuvée Prestige från de utmärkta årgångarna 2003 och 2005 för 9€.
Okänt jovisst, men även i efterhand vid provning här hemma står sig dessa viner mycket väl jämfört med basbordeauxviner till i alla fall det tredubbla priset.
Sannolikt finns det massor med utmärkta producenter och prisvärda viner som bara är kända lokalt.
Frågan kvarstår. Varför är inte Bergerac mer uppmärksammat?
Kartor/broschyrer mm finns här http://www.vins-bergerac.fr/en/telechargements
Lite mer om vin och mat från regionen här http://www.pays-de-bergerac.com/english/pages/wine/index.asp
Källor
2. Hugh Jonsson, Jancis Robinson – Atlas över världens
viner, sjätte upplagan, 2009
Ja, säg det. Kanske att tidsandan inte gynnar de tanninsträvare grejorna, eller de söta för den delen. Och så kanske geografin, lite utanför allfarvägarna. Men kul att ni åkte dit, Sud-Ouest är sannerligen i behov av all uppmärksamhet de kan få. Nog görs det massor av hederligt tjut som ingen utanför närområdet har koll på. Läs gärna den här boken:
SvaraRadera""South-West France - The Wines and Winemakers" av Paul Strang.
University of California Press 1997, reviderad ny upplaga 2009.
Superintressant och lärorikt. Hade för mig danske importören hade något vin från Bergerac och det visade sig stämma http://www.maisonmaitre.dk/vignobles-des-verdots. Där finns en del annat kul från närliggande områden också. En närmare undersökning av deras sortiment står på min "att göra"-lista. Tar gärna emot tips på fler intressanta producenter.
SvaraRaderaMan tackar för att ni sporrar en nybörjarbloggare!
SvaraRaderaÄven om man bara utforskar en nanodel så är det väldigt kul när ett nytt område motsvarar eller t o m överträffar förväntningarna.
Synpunkter på ev sakfel emottages tacksamt. Inte helt lätt att översätta jordmånsbegrepp med enbart 1 år C-franska från 1980 i bagaget..
FV: Tack också för lästips. Borde kanske ha kollat in boken innan både resa och bloggpost...
Ingvar: Roligt att David Fourtout finns representerad i Danmark. Château Tour des Gendres är en producent som lär ha betytt mycket för kvalitetsutvecklingen i området men där fick vi tyvärr inte till det med någon provning. Står på vår lista.
Bergerac och hela Sud-Ouest är gravt underskattat. Intressanta, personliga och prisbilliga viner. Att det dessutom bitvis är en svindlande vacker och pastoral del av Frankrike är en bonus. Engelsmännen är kloka för de har upptäckt både området och vinerna och är lika vanliga här som tyskar i Småland.
SvaraRaderaJo det är en liten skatt i många avseenden, både med och utan engelsmän...
SvaraRadera