fredag 23 november 2012

2006 "Donato d'Angelo" Aglianico del vulture DOC (d'Angelo)


Ja, de är bara så att man inte får glömma bort aglianico som en kvalitetsdruva. Varför, varför, varför är den inte större och kändare för en bredare skara vindrickare? Mörk frukt, tanniner, syra och lagringsduglighet i samma paket. På något sätt tänker vi Bordeaux minus svarta vinbär på italienska, besjälat av Nebbiolo och inte minst just detta har dessutom Pécharmant i Bergerac som soulmate. Ja det låter kanske lite förvirrat, men så är det. Så många bitar faller på plats  med aglianico i vår preferensmosaik.

Kvällens vin som är inhandlat hos Carlo Merolli för 104 DKK/SEK är kanske inte det största av viner, det kostar inte skjortan eller har det största nyhetsvärdet (det har t ex avhandlats här redan för två år sedan).
Men,
det är extremt prisvärt och en riktig entrecôtemedankfettsstektugnspotatisochhemgjordbearnaisetuggare.

Fettet spjälkas redan i munnen, de redan ganska pulvriserade tanninerna mjuknar ytterligare, den klassiska italienska syran och körsbärsfruktigheten avrundas balanserat. Man kan möjligen hitta ett katrinplommon som en påminnelse om italienska södern, men i homeopatisk dos. 
Näsan finner häststallar och kötthallar, trälådor, tobak, läder, körsbär, örter, lakrits och mineraler.
88

Vi är rörande överens här hemma angående betyget oberoende av varandra och för 104 kr måste man betrakta detta som ett riktigt fynd. Bättre mat- och vinkombination är dessutom svår att hitta. Tyvärr verkar det vara slut hos Carlo Merolli men vi hoppas på kommande årgångar. D'Angeloviner av andra slag säljs på Idala gård via nätet.


Glaset vi dricker ur är bordeauxvarianten från Zalto. De smäckra formerna, den tunna kanten, lättheten och samtidigt väl avvägda tyngdpunkten andas högsta kvalitet och man förstår varför Zalto slagit bl a Riedel på fingrarna vid glasprovningar.
Tack handlavin.se för att vi fick möjlighet att köpa detta i Sverige! Vi har längtat sedan vi först provade Zaltoglas här i somras.

2 kommentarer:

  1. Ser jag ett schackbröde i bakgrunden??

    SvaraRadera
  2. Här har man minsann ögonen med sig! Kan väl säga att vinerna inte hinner bli lika dammiga som pjäserna nuförtiden och det har aldrig varit i närheten av klubbspel som för din del. Dock är det inte fel att då och då träna de hjärnceller som lyckas överleva vinprovandet.

    SvaraRadera