söndag 11 november 2012

Philippe Bornard - 2008 Pinot noir l'Aide Memoire

Pupillin är en liten by fylld av naturvinmakare, belägen 3 km från den något större staden Arbois i Jura.
Philippe Bornard är en f d fransk rockmusiker som jobbade i byns kooperativ men tog över efter fadern och blev vinmakare på heltid i stället.
Kombinationen är oemotståndlig för oss som blivit sålda på den här typen av viner. Någon kanske har noterat detta i tidigare inlägg.
Området som för övrigt är sagolikt naturskönt, närmast att jämföra med Österlen när det är som bäst, är egentligen mest känt för sina Ploussardviner. Eller Poulsard som druvan också kallas.
Här har vi hittat ett som är gjort på Pinot Noir.
Philippe Bornard är sedan 2012 certifierad biodynamisk odlare om någon nu skulle bry sig om det.
Kronevin i Köpenhamn säljer.
Vi köper.

Medeltransparent hallonvinröd färg. Näsan hittar varken gödselstackar eller hönsburar som man kanske skulle kunna förvänta sig. Här finns utöver en antydan till gamla vindsträbjälkar, nästan bara ren röd frukt med tranbär, smultron, lite kokta jordgubbar, röda vinbär och gott om mineraler. Färsk fågelsand och nystädad hamsterbur är väl det närmaste biotoner vi kommer. Den påtagligt syradrivna frukten går igen i smaken tillsammans med lite kinin (tänk gammaldags grapetonic) och finsk sötlakrits. Den inledande kolsyraspritsigheten, friska syran och de kalkiga mineralerna med en lätt fräsande salmiaksälta känner vi igen och ja, vi njuter verkligen av detta.
Ett vin gjort med hjärtat.
rent
oförfalskat
utan tjafs
och ändå
med finess.

89 (+)

2 kommentarer:

  1. Ah, a Gibson-kind-of-guy! Grover Kidney Bean-tuners kan ju innebära en trevlig sen-60-talare, eller för all del en reissue? Jo, vinet lockar också. ;)

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Aha, se där, någon högg på den lilla utlagda kroken. Så trevligt!
    Måste tyvärr erkänna att det är Gibsons typ andravin Epiphone, men sämre kopior finns ju. Kunde inte låta bli när jag nu skulle försöka knyta an bild med text.

    SvaraRadera