lördag 17 november 2012

Trinchero 2006 Barbera d’Asti Superiore

Omedelbart reducerar vi ner det till väsentligheter.

Medeltransparent mörkt vinrött med en antydd tegelkant.
Det doftar lösningsmedel, skokräm, en tjärpust, körsbär, mineraler, exotiska kryddor och minsann lite tobak och svaga stalltoner. Tanken går blixtsnabbt till Piemonte men irrar flyktigt vidare (av outgrundlig anledning via Bordeaux och Loire) till Toscana.
Munnen slås av den påtagliga syran, de fruktiga körsbären och sparsmakade närmast smeksamma tanninerna. Hittar lite szechuanpeppar och muskot. Påtagligt syradrivet medelfylligt, fruktigt, endast lättfatat som av botti och plötsligt faller bitarna på plats och min slutdestination i detta hemmablindtest blir Barbera d'Asti 2007. Skulle säkert kunna lagras i flera år med dessa enorma syror.
88

Noll koll på producent och fel årgång men nöjd ändå framför allt med att vinet är väldigt gott och prisvärt. Inköpt hos Stefan Jensen och Winewise för 110DKK.
Vid en sökning dopio hittar man naturligtvis att Italienska viner (som vanligt) inte bara har koll på detta vin utan t o m  har besökt producenten tillsammans med Stefan Jensen. Biodynamiskt, kvalitet, tradition verkar vara nyckelord.
Ja faktiskt, det är precis så vi känner med detta vin.


4 kommentarer:

 1. Trinchero-barbera är barbera när det är som bäst! Vi har druckit mycket av 2003:an som är utsökt nu, förvånar mig inte att 2006 uppfattas som syradriven. Vi har på sistone även druckit ett par flaskor av vingårdsbetecknade La Barslina 2004, som också är på topp just nu. De här barberorna behöver tid... Intressant sneak preview!

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Ja det var kanske den godaste Barbera vi druckit. Och vilket pris! Kanske snål med poängen men tycker att det börjar gå inflation i poängsättningen så man måste behärska sig lite. Det här och sannolikt någon annan från Trinchero måste det bli mer köp av när möjlighet ges.

  SvaraRadera
 3. Trinchero gör tre riktigt bra oranga viner också. Stefan brukar ha Sogni di Baccho på lager.

  SvaraRadera
 4. Intressant tips. Det är som Babusjkadockor. Man hittar en vinblogg som tipsar om en affär där det finns ett vin osv.

  SvaraRadera