torsdag 15 november 2012

2008 Le Cinciole Chianti Classico


Podere Le Cinciole ligger i hjärtat av Toscana och Chianti classico i Panzano mellan Florens och Siena. Här odlar Luca och Valeria Orsini vin organiskt på 13ha mark 430-470 m ö.h.

Sangioveseriservan och huvudnumret (förutom en supertoscanare vid namn Camalione) heter Petresco.
Vi provar andravinet Le Cinciole gjort på 98% Sangiovese och 2% Canaiolo från sydost- och sydvästlägen. Efter skörd för hand sker maceration i cementtankar under 10-15 dagar. Därefter temperaturkontrollerad jäsning under 30° C och omdragning till nya tankar för malolaktisk fermentation  innan vinet slutligen lagras 12 månader på 2000-liters ekfat.

Slutresultatet är en ganska mörkt rubinröd gnistrande skapelse som bjuder på traditionella sangiovesedofter av moreller, mandelkubbar, örter, rapsfält, lite lakrits, moccakaffe och tobak. Syran är påtaglig och här finns mitt i all körsbärsfruktighet en lite bråkig kärvhet och tanninrikedom som brottas ner till ljuv munkänsla av våra ricotta/spinaci-tortellini  med pancetta, haricots verts, röd spetspaprika, vitlök och grädde. Kombinationen är perfekt men utan mat verkar vinet behöva mer än den timme det fick i karaff och mycket riktigt blir det allt mer lättdrucket och balanserat under kvällen. Vi brukar tycka bäst om ungdomlig sangiovese, men här kan man gott vänta några år.
88

Köpt på superiore.de för 12.90€

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar