lördag 10 november 2012

Bergerac: 2008 Château Belingard Cuvée de Bosredon

Bergerac har vi försökt lyfta fram tidigare. Vi inbillar oss att det är en mer eller mindre okänd skattkammare. Nåja, inte bordeauxklass på toppnivå men bland enklare och mellanklassviner kan man nog vaska guld med hyfsat utbyte. Kanske gör sig importörer inte omaket att ta sig knappt 10 mil från Bordeaux, kanske är det jämförelsevis inte värt besväret. Vi är i alla fall förtjusta. Mindre hajpade viner, huvudsakligen lokalt kända, ökar naturligtvis prisvärdheten. 

Comtes de Bosredons Château Belingard, beläget i Pomport sydväst om staden Bergerac, tillhör de bättre/kändare vingårdarna. Côtes de Bergerac Rouge är den kvalitetsmässigt högre rödvinsapellationen i området (Bergerac Rouge därnäst). Cuvée blanche de Bosredon är andravinet men uppges utgöra hjärtat i Belingards röda produktion. Kanske menar man volymsmässigt då. 
50% Cabernet Sauvignon och 50% Merlot. 13 månader på 20% nya fat, 40% engångsanvända och 40% fat som använts dubbelt. 

Vi sniffar både svarta vinbär, körsbär och fina mörka plommon. Fattonerna är försynta med vanilj och mocca. Munnen fylls av sammetslika tanniner, medelhöga syror, merlotmjuk varm mörk frukt och fina praliner. Lättdrucket, ganska extraherat, okomplicerat och inte det mest finlemmade, men passande till entrecôten och hyfsat balanserat redan idag trots den relativa ungdomen. Kanske ännu bättre om några år men knappast något långtidsprojekt.

Vi betalade 8€ på plats men det dubbla på Systembolaget hade varken varit orimligt eller hutlöst.
Prisvärt var ordet.

86 (+)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar