fredag 30 november 2012

2006 Cuvée Sextant (Celliers d'Orfée)


Frankrike, Languedoc, Corbières en septemberdag. Vi är riktigt ute på vischan, långt ifrån turiststråken, men har på förmiddagen varit i ett av Frankrikes mest besökta turistmål, medeltidsstaden Carcasonne, där turisterna var desto fler. Strax utanför den lilla byn Ornaisons ligger kooperativet Celliers d'Orfée. Byn är inte mycket att hurra för, vi äter en lunchbaguette på det lokala caféet medan skolbarnen betraktar oss som de främmande fåglar vi är. I övrigt är det tyst och öde. Kooperativet skulle öppna efter lunch men det visar sig inte stämma. Tyvärr får vi åka vidare oprovandes. Orsaken till att vi överhuvudtaget letade oss hit var att kooperativets vin i sin tur letade sig fram till systembolaget sensommaren 2010. Redan då var det väldigt gott för de 169 kr vi betalade.

Idag finns en begynnande mognad med tegelkant i det annars täta, närmast oxblodsfärgade vinet. Vi sniffar menthol, vitpeppar, varm frukt med plommon, mogna björnbär, prosciutto, färsk tobak, mjölkchoklad och begagnat melittafilter (jo kaffesump menar vi då). De rostade faten är inte störande, längden är bra, tanninerna mjuka, närmast silkiga och en del syra lever kvar. Jag som provar blint tänker först Australien men ack så fel och smaken är kanske lite mer kallfruktig än så, i alla fall retrospektivt efter facit. Syrah är inte att ta miste på men det är blandat med 50% Carignan. Den där mentholen har vi hittat i andra sydfransoser. Gott är det fortfarande och vi gläds åt att vi har en flaska kvar. Bör dock drickas närmaste året, i alla fall vid fortsatt lagring i knappt 20°C.
88

Detta är en viktig del av glädjen och tjusningen med vinprovandet. Välj ett vin du tycker om, leta upp producenten och utforska delar av världen du aldrig skulle åka till annars. Resande när det är som bäst enligt oss. Genuint, vardagsnära, turistfritt och ett unikt minne för livet, trots att vi aldrig fick prova något vin just här. När man sen dricker vinet igen översköljs man av minnen från resan och helhetsupplevelsen blir så mycket större när man vet något om ursprunget och människorna bakom vinet.
Sydostfrankrike från Camargue och ner till Collioure och Banyuls vid Pyrenéerna och nära spanska gränsen kan verkligen rekommenderas som resmål oavsett om om man vill prova vin eller ej. Vackra vyer, charmiga städer, bra stränder, Medelhav och trevliga vinområden hela vägen utan Côtes d'Azurs haussade priser. Flyg till Montpellier eller Barcelona och hyr bil om ni inte kör hela vägen själva.
Någon som längtar till sommaren...?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar