söndag 2 december 2012

Giuseppe Rinaldi 2009 Langhe Nebbiolo


Vi tar oss friheten att hänvisa till Finare Vinares välskrivna presentation av denna hyllade traditionella Baroloproducent. Som så ofta förr inspirerades vi ursprungligen av Italienska Viners beskrivning av vinet. Vi köpte också vårt av BB-vinimport i Dragör för ett år sedan och har lyckats hålla oss ända till nu.
Vi dricker det till kalventrecôte med risotto och skogschampinjoner. Bättre kan det knappast bli, möjligen med undantag för när vi smuttar på det ensamt efteråt.
Sällar oss härmed till den rekommenderande skaran.

För ögat flytande mörk rubin med en klassisk nebbiolodoft av rosor, en gnutta tjärpapp, skokräm, torkade körsbär, röd vinbärspaj, syltburklock från rårörda lingon, järn och kalkiga mineraler, salmiakpulver (hette det gamla godiset hockeysnus?) och tro det eller ej, när glaset tömts hittar vi curry. Munnen får väl i stort samma som näsan med ett tillägg av finpulvriserade tanniner med bra nyp i tandköttet och en fin syra. Åt det slanka och strama hållet men alls icke svårtillgängligt och under kvällen ytterligare ökad frukt och faktiskt en antydd sötma. Alkoholen(14%), årgångsvärme eller bådadera? Inget vi störs av i alla fall.
90

Mer om producent och annan årgång kan läsas härhär och här och här hittade vi minsann en 2009 till .


6 kommentarer:

 1. Ni måste ha synnerligen god självkontroll. Eller möjligen en väldigt välförsedd vinkällare...

  SvaraRadera
 2. Denna är riktigt fin. Jag har själv lyckats begränsa min konsumtion till 2 flaskor hittills. Har provat tian också, men tyckte jag ännu var i tuffaste laget trots rejäl luftning.

  SvaraRadera
 3. Ingvar: Självklart har vi utvecklat självkontrollens ädla konst till fulländning. Eller kan det möjligen ha att göra med att vi bara hade två flaskor?

  MH: Också gått samma självkontrollkurs tydligen :)
  Tyvärr fick vi inte tag på 2010. Det verkar som att den kan sparas ett tag. Härligt att ha både något som kan drickas nu och något att se framemot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen handlar det nog mer om oförmåga att hitta "rätt" tillfälle, men det kanske är det som är självkontroll? :-)

   Jag köpte tian hos Töpler, som har kvar enligt listan. Han verkar dessutom ha fått in nollnian igen

   Radera
 4. Sant. Det skall vara rätt tillfälle så att man försöker maximera njutningen. Inte bara prova för provandets skull även om nyfikenheten är stor.
  Bra tips om Töpler!

  SvaraRadera
 5. Måste säga att jag druckit både 09 och 10 sen mitt inlägg om vinet, och måste säga att jag föredrar 09 just nu, så fruktansvärt öppet och drickbarheten är total!


  Erik

  SvaraRadera