onsdag 19 december 2012

Burlotto 2005 Barolo Acclivi

Burlotto har ni läst om innan både här och i andra bloggar. Traditionell Barolo av rang. 12 ha, hälften planterat med nebbiolo. Huvudsakligen mark i Verduno norr om La Morra, men även 0,7 ha i Barolo (Cannubi)
Denna flaska köptes på tilbud (199DKK) hos Supermarco. 2005 räknas knappast som någon dålig årgång men jämför man med året innan respektive efter, får man kanske se det som ett mellanår. Möjligen är det orsaken till tilbudet. Vi tackar och tar emot.

Det vi får för pengarna är ett medeltransparent mörkt hallonfärgat vackert vin med antydd tegelkant som doftar mogen jordgubbe, röd vinbärsgelé, en strimma tjärat rep med tångsälta, violpastiller, lakrisal, örter, lite mentol och Ga-Joltabletter.
Smaken är det inget fel på heller. Fin frukt med jordgubbar och röda vinbär. Fänkål, örter, tjära, te.  Elegant, knappt medelfylligt slankt och inledningsvis mjukt på tungan. I mittenpartiet fräser det loss ordentligt med finsandiga tanniner som biter sig kvar i tandköttet en bra stund efter att frukten och och den höga syran klingat av. Ändå är det inte riktigt lika robust som Cannubin. Tillgängligt nu men med ytterligare lagringspotential. Gottgottigottgott!
91

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar