fredag 7 december 2012

I Fabbri Lamole Chianti classico 2009


När vi handlade av Stefan Jensen i september blev det ett tomrum i en av lådorna som han snabbt fyllde genom att skänka oss detta vin. Mycket gentilt och väldigt uppskattat. Emellertid har vi inte hittat det på hans hemsida. Desto mer spännande!
Vingården med anor från 1600-talet, ligger i Casole vid Lamolesluttningarna strax sydost om Greve in Chianti, mellan Florens och Siena. Man är under konvertering till "biologisk certifiering" och "sustainable agriculture". Som alltid är det svårt att värdera vad det innebär i praktiken men vi tycker om ett sådant långsiktigt tänkande och målsättningen minimal onaturlig intervention, så länge man gör bra viner och syftet inte bara är att det skall låta bra i reklamsyfte.
Detta tillsammans med den underbara retroetiketten väcker förhoppningar om en traditionellt chianti utan en massa  ny ek och annat lull-lull. Vi läser därför med glädje vidare om handplockade druvor och både vinifiering och lagring på ståltank.

Frukten är åt det dova hållet, med dominans av surkörsbär och en del körsbärskärna/bittermandel, men även lite kokta jordgubbar, rårörda lingon och burklocken till detsamma. Här finns örter och lakritsrot och i munnen är det medelfylligt med nästan talkiga tanniner och en bra balanserad syra. Frukten dröjer sig kvar längre än väntat i munnen.
Traditionellt och riktigt gott matvin utan en massa tjafs. Det här ger mersmak och producenten får utforskas närmare vid tillfälle.
87+

Apropå det där med vinets längd. Anders Öhman hävdar här att ett vins längd definieras genom hur långt in på tungan smaken känns utan avbrott medan vi alltid trott, utifrån vad munskänkarna och vår litteratur lärt ut, att det handlar om hur länge vinet dröjer sig kvar i munnen räknat i sekunder och inte cm. Enligt oss har då detta vin en hyfsat bra längd. Den andra definitionen har vi svårt att både förstå och relatera till även om vi kanske kan förstå begreppet som kvalitetsmått. Synpunkter på detta? Hur är definitionen egentligen?

8 kommentarer:

  1. Detta med hur hur vinet "intar" munhålan och hur länge smaken blir kvar, hänger inte det ihop lite? Viner med "glest mittparti" har väl t.ex. sällan nån vidare längd?
    Finns det förresten något som säger att en oangenäm smak inte skulle kunna stå distansen ut och fylla ut hela munhålan, lika väl som att den kan bli kvar länge? Jag vet inte om jag fattar riktigt ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte lätt att förstå men visst hänger det väl ihop som du säger. Tror ändå att vedertagna definitionen är att räkna sekunder efter att vinet lämnat munnen, vilket både är förståeligt, något mindre subjektivt och mer mätbart.

      Radera
    2. Det finns många definitioner när det gäller bedömning av vin som är både märkliga, gammeldags och inkonsekventa. Jag har själv behövt lära om ett antal gånger under den relativt korta tid (cirka 20 år) som jag sysslat med detta. Att definiera längd som ”distans” snarare än tid är ett sätt som jag och en del andra gör. Det verkar också vara mer begripligt för våra elever.

      Radera
    3. Har aldrig tänkt på det som distans innan jag såg det i din blogg. Nyttigt att träna på att tänka i nya banor. Ditt/ert sätt kräver säkert mer träning och en högre tvåpunktsdiskrimination/känslighet i tungan. Viktigast är kanske att man vet vad den som benämner det menar om det nu inte finns konsensus kring definitionerna.

      Radera
    4. Tycker själv att ”distans” är lättare att greppa än hur länge en smak sitter kvar. Ofta kan beska, uttorkade fat eller annat sitta kvar länge utan att det är något positivt. Enkla viner sitter ofta långt fram i munnen (liksom unga destillat). Ibland kan en smak ”brista” eller vara tunn mitt i munnen eller bara ligga utmed sidorna.

      Radera
    5. Jo det blir ju mer begripligt när du beskriver det så. Samtidigt finns det då en ännu mindre tydlig gräns mellan längd, struktur, fyllighet där de båda sistnämnda för mig är kopplat dels till vinets "uppbyggnad" och viskositet men även hur, var och i vilken utsträckning de känns i munnen. Begreppen överlappar varandra.

      Radera
    6. Längden hör absolut ihop med struktur och frukt och hur väl sammanbyggt det är.

      Radera
  2. Det där måste vara årets etikett. Läcker retrolook och dessutom en matchande radio i bakgrunden.. Snyggt.

    SvaraRadera