lördag 22 december 2012

Philippe Bornard Ploussard "Point Barre" 2011, AOC Arbois Pupillin


Julen är en tid för kontemplation och återhämtning. Adrenalin- och kortisolnivåer måste sjunka så vi orkar med ytterligare några månaders mörker och kyla.
Vin måste väljas därefter. Jura, Pupillin, Ploussard och Philippe Bornard har hittills varit en säkert kombination i sådana sammanhang.

Färgen är som förväntat ljust smultronröd med en antydan till opacitet och vid det här laget känner vi igen det naturvinstypiska fågelsanden och hönsburen och den lätt szechuan- och vitpeppriga doften som vi tycker kännetecknar Ploussard-druvan tillsammans med mineralrikedomen, vilket väl också är ett terroiruttryck. Här finns också en ungdomlig jästighet som kanske förvånar föga.
Men.
I munnen har vi förutom kanel, lätt vitpepprade jordgubbar och en icke oväntad liten kolsyrespritsighet, en sötma som vi inte känner igen från tidigare. Jodå, kalkstenen är på plats och syran finns där men mindre distinkt, tanninerna är som vanligt endast vagt förnimbara men till skillnad från vad vi förväntar oss är sötman något för hög och nästan störande aspartamlik och fräschören vi tidigare vant oss vid lyser med sin frånvaro.
86

Detta är den första ploussard från 2011 vi dricker och kanske är det årgången eller en tillfällig plump i protokollet som förklarar skillnaden mot de ploussard/poulsard-baserade viner vi druckit tidigare. Vi hoppas på tillfälligheternas spel eftersom vi tidigare varit helt sålda på såväl denna druva som producent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar