onsdag 26 december 2012

Selvapiana Vigneto Bucerchiale 2007, Chianti Rufina


Det finns vin som höjer sig över mängden. I sangiovesevärlden är Selvapiana Bucerchiale ett sådant, vilket vi först upptäckte med årgång 2006. 2007 är ett varmare år men därav märks knappast något en kväll då vi långsamt läppjar och samtidigt hittar en hyllning till sangiovesedruvans lov. Så otroligt passande! Vad mer finns att säga? Möjligen att det är köpt på Otto Suenson. Ibland brukar det komma till Systembolaget.

Rubinröd färg med svag tegelnyans.
Det doftar härligt av körsbär, örter med rosmarin, pors och granskott, lakritsrot, mjölkchoklad och piptobak. 
Medelfylligt med en sammetslik struktur på hela tungan där rikligt med pulvertanniner och tydliga syror långt bak i munnen drar samman kindslemhinnorna. Fruktigt med milda surkörsbär, svart te, sötlakrits, lätt kalkiga mineraler, milda och väl integrerade fat. Möjligen kan en minimal sötma kan anas.
90

Förutom vinet är etiketten en av våra favoriter. Klassiskt sobert utan att vara tråkigt med en perfekt matchning mellan grönt och guldorange.

2 kommentarer:

  1. Konsumerade 1 låda 2001 ml 2005-2009 speciellt under 2008-2009 var detta på top, försök spara dina 2006 lika länge - det gör jag med mina - och du har en super CC.../dansken

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! Tyvärr endast 2007 kvar, som jag tycker är snäppet under 2006 och ändå riktigt bra. Får väl se hur länge man kan spara...

    SvaraRadera