fredag 14 december 2012

Chenin Blanc x 2 - Huet vs Le Rocher des Violettes


Stackars Xavier Weisskopf och Domaine Le Rocher des Violettes. Nu får hans La Négrette från Montlouis-sur-Loire åter duellera mot en annan chenin blanc från Vovray på sidan floden. Förra gången var det Bretons La Dilettante. Nu höjer vi ribban och plockar fram hyllade Huets och kände vinmakaren Noel Pinquets ''Le Haut Lieu'' Vouvray Sec 2010.
Man mot man. Chenin blanc vs chenin blanc. Sec vs sec. 2010 vs 2010. Ekologiskt vs biodynamiskt. Montlouis vs Vouvray. Ung vinmakare på uppåtgående vs rutinerad dito på utgående. David vs Goliat.
Utgången borde vara given till det kändare vinområdets och den mer rutinerade vinproducentens fördel.
Båda har lite förvånande samma pris 139 DKK på Atomwine. Vi köpte La Négrette för 13€ på vingården.

Le Rocher des violettes "La Négrette" 2010
Ljust gyllengul. 
D: Större doft, mineraler med jordiga toner av lerpölar, gröna omogna äpplen, bivax, burksparris, lätta fattoner med dill och vanilj. Dag ett en antydd oxidativ ton som är borta dag två.
S: Omogna gröna äpplen, lime och äpplekart med extremt hög sågtandsvass syra, snö, jord, dill, bra längd.
89 

Huet ''Le Haut Lieu'' Sec 2010
Gulvit.
D: Tar längre tid på sig att öppna upp. Citrus, burkananas och mandarin, äpple, kalkiga mineraler, örter, fänkål, vita blommor. 
S: Fruktigare med gröna äpplen, citrus, limeskal, ananas, hög men mer balanserad syra, hyfsad längd.
90

Om Le Haut Lieu är ett vin för syrafetischisten så får man nog kategorisera La Negrette som en syramasochists wet dream. Vet i hundan om vi provat ett mer syradrivet vin någon gång. Inte så balanserat som Huet-vinet och får därför ett poäng mindre, men vi älskar det ändå och det sitter som en smäck till lax- och spenatpajen där de olika fetterna emulgeras effektivt. Man kan närmast jämföra det med njutningen av en riktig rå rivig vit grappa som digestivo i stället för en mer nougatdoftande fatlagrad kontemplatorisk dito. Ibland vill man ha det ena, ibland det andra.
Så spännande det skulle vara att jämföra de här vinerna om en sådär 20 år. Men hur skall man lyckas spara?
Den som lever får se. Vi fortsätter att köpa båda producenternas viner. XW lär ha framtiden för sig.6 kommentarer:

 1. Intressant head-to-head provning! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag varit nära att beställa nåt från Weisskopf ett par gånger, men aldrig riktigt fått plats i Atomwine-lådan. La Negrette låter spännande, är det den man bör satsa på i första hand? (Det där med "snö" gjorde mig väldigt nyfiken.)
  Såg att de hade fått in en Cabernet Franc också som lät trevlig.

  SvaraRadera
 3. Har både Cab Franc och Malbec hemma som jag inte provat än. Druckit Touraine Sauvignon, Touche Mitaine, Petillant Originel, La Negrette, Borderies och Moelleux där jag tycker de fyra sistnämnda är riktigt bra. Alla prisvärda. Bäst kanske Borderies där den lilla restsötman ger en fruktig ton men annars inte märks. Samtliga med hög syra och mineralitet. La Negrette är kanske lite obalanserad men vi gillade den skarpt som sagt. Äta snö förknippar jag med en lätt jordig ton som alla borde ha känt någon gång och kan relatera till, men kanske en dålig beskrivning på ett vin annars..

  SvaraRadera
 4. Ah, då tror jag att jag förstår precis. Det är ju en suverän beskrivning (var ett tag sedan man testade bara). :-)
  Det får nog bli ett par flaskor Weisskopf vid nästa beställning.

  SvaraRadera
 5. Skriv gärna och berätta vad du tyckte! ( ja inte om snön alltså :))

  SvaraRadera