onsdag 5 december 2012

Georg Breuer 2009 Terra Montosa


Om man nu tvunget skall ge något julklappstips på den här bloggen bör det väl vara ett vin som:

  1. inte bara de värsta nördarna kan tänkas tycka om 
  2. man kan få till ett överkomligt pris utan att det verkar snålt
  3. håller hög kvalitet
  4. gärna har en hyfsat snygg etikett och sist men inte minst
  5. är tillgängligt på systembolaget

Till exempel kan man välja detta vin som kom i nyhetssläppet augusti 2012 för 199 kr. Fyndstämplat av Munskänkarna (16/20p).
Det verkar finnas flaskor kvar som om inte annat borde kunna beställas till den lokala butiken. Dock enligt systembolaget är det 2011 års modell med deras provningsdatum 121031!!! Hur gick det till?? Tillåt oss tvivla en smula...eller så är vi tröga.

För de som inte vet är Georg Breuer en anrik producent från Rheingau som möjligen lär ha tappat lite i kvalitet sedan Bernhard Breuer gick bort 2004 men fortfarande tillhör toppskiktet när det gäller torr riesling. Terra Montosa är gjort på druvor blandat från Breuers fyra olika vingårdslägen. Åker man till Rüdesheim kan man prova viner i deras Weingarten i den turiststinna och välkända gränden Drosselgasse mitt i staden. Här finns ändå tysk charm om man tar det för vad det är och på köpet får man dessutom både tysk umpabumpamusik och berusade japaner som vinglar omkring i gränden.

Färg: Ljusgul
Doft: Mandarin o grape, persika, mineraler, med en antydan till petroleum.
Smak: Medelfylligt, hög syra, mineraler, lätt nötighet, definitionsmässigt torrt men ändå härligt syrligt fruktigt med mandarin, aprikos, persika och ett uns grapefruktbeska på slutet. Bra längd.

Snyggt! Både innehåll och den svävande etiketten.
89Inga kommentarer:

Skicka en kommentar