onsdag 12 december 2012

Riesling Kabinett del 5. Diel 2011 Riesling Kabinett


På vår lilla kabinettjakt har turen kommit till Nahe och Schlossgut Diel. Även denna gång ett vin från Atomwine med det sympatiska priset 99DKK.

Nahe är med sina drygt 4100 ha betydligt mindre än Rheinhessen, grannområdet i öst som i sin tur är Tysklands största med 26000 ha. Nahe är väl också som helhet mindre känt än de andra närmaste grannarna Mosel, Rheingau och Pfalz, men det saknas inte enskilda kvalitetsproducenter och VDP-medlemmar såsom t ex Schäfer-Fröhlich, Dönnhof, Emrich-Schönleber, Tesch och Diel. Klimatet och de många olika jordmånerna lär lämpa sig för Rieslingdruvan som dominerar och täcker mer än 25% av vinarealen.

Färgen är blekt ljusgul och det doftar gula äpplen, mineraler, lite passionsfrukt och möjligen honung. I munnen är viskositeten något högre än förväntat och man får nästan lite spätlesefeeling även om alkoholhalten bara är 8,5%. Stabilt syraskelett med mineralitet och fin fruktig syrlighet där restsötman är något i överkant. De gula äpplena dröjer sig kvar i munnen och blandar sig med saftiga päron och blodapelsin. En något viskösare kabinett än de senast provade, som gör sig perfekt till kvällens räkwok med curry, men som givetvis också fungerar på egen hand.
87

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar