onsdag 7 november 2012

Tenuta delle terre nere - Etna Rosso 2010


Vi har ju tidigare antytt att det skulle kunna finnas nära vänskapsband ja kanske t o m släktskap mellan nerello mascalese, pinot noir, sangiovese och nebbiolo. I alla fall intuitivt/känslomässigt i vår värld och för vissa selekterade viner baserade på dessa druvor.
Vi tänker då (förutom den ljusare färgen) på elegansen, lättsamheten och den samtidiga komplexiteten. Mineraliteten. Sniffarvänligheten. Klunkabiliteten.

Mycket riktigt lyckades man 2008 genom genotypning fastställa (i alla fall med stor sannolikhet) ett första gradens släktskap mellan sangiovese och nerello mascalese och flera andra italienska druvor bl a gaglioppo (Kalabrien) och frappato (Sicilien). Artikeln kan läsas här för den som vill fördjupa sig.
Sangiovese skulle alltså vara ena föräldern till nerello mascalese, men med fader (eller moder?) okänd. Tja varför inte nebbiolo eller pinot noir tänker vi då. Eller kanske är dessa mor-/farföräldrar. Visst är det spännande att spekulera.
Eller så är det bara så enkelt att samtliga dessa druvor ingår i våra huvudsakliga smakpreferenser när det gäller viner?

I alla fall kan vi konstatera att det gnistrande rubinröda vinet som väcker dessa funderingar innehåller både nerello mascalese och nerello mantelato (en tredje etna rosso-druva är nerello cappuccio). Ekologiskt odlade 40-140åriga stockar på Etnas nordsluttning med vulkanisk jordmån.

Vi bjuds på frisk rödbärig frukt med både körsbär och slånbär, dova mineraler, lättsamma bottitoner och en härlig örtighet med lakritsrot därtill. Syrorna klingar höga och friska varvade med pulvertanniner, salmiak och en lätt kärv rödbärighet där det i slutklämmen möjligen kan anas antydan till en alls icke oangenäm beska. Etnaciteten är tydlig och det är lätt att njuta, inte minst när man bara betalat 129 kr på SB.
Vi drack det till grillad kyckling men det fungerar också alldeles förträffligt helt på egen hand.
Finfina grejor.
88

Vi ser i efterhand att det tidigare druckits både här och där. De verkar ha god smak de där grabbarna...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar