fredag 2 november 2012

Barbaresco Enrico Serafino 2008


Enrico Serafino grundades redan 1878 i Canale (Roero). Sedan c:a tio år tillbaka har man satsat på  en kvalitetshöjning med omstrukturering av vingårdarna, förbättringar i produktionsprocess och kvalitetskontroll och tagit hjälp av bl a Giuseppe "Beppe" Caviola, en av Piemontes mest kända enologer. Man har ett brett utbud av klassiska piemontesiska druvor och viner att döma av deras hemsida.

Vi smakade deras 2006 Barolo för ett drygt år sedan på Copenhagen Wine Forum och blev begeistrade. När vi var i Canale någon månad senare lyckades vi tyvärr komma mitt i siestan och hade inte möjlighet att återvända. Därför blev vi extra glada när deras 2008 Barbaresco dök upp här hemma på nyhetssläppet i september i år.

Druvorna hämtas från marker i såväl Barbaresco, Neive som Treiso. Man anger tillverkning med handplockade druvor och "medellång" maceration med frekvent delestage. Sistnämnda lär ge mindre kärva tanniner genom att minska påverkan från druvkärnorna och snabbare ge ett fruktigare vin. Lagring två år, varav ett på slovenska 5500 l ekfat. Således borde man väl kunna kalla detta för semimodernt om vi nu skall tala i sådana termer.

Färgen är granatröd med orangestick. Det doftar härligt nebbiolotypiskt som av locket från en burk rårörda lingon, plastmatta, rosor, lakritsrot, läder, tobak, botti och minsann om vi inte får en liten tryffelpust i nosen då och då, om vi låter bli att snurra glaset. I munnen är det medelfylligt och balanserat fruktigt med antydd men inte störande värme och vi får samma sköna spektrum i smak som i doft, pådrivet av rejält med syror och finpulvriga ja nästan pudrade tanniner. Tankarna fladdrar nästan lite mot Pelisseros Nubiola.
Det här var lika bra som vi hoppades på  och dessutom prisvärt. Kan drickas redan nu och flera år framåt som man brukar säga. Bäst av allt, det finns flaskor kvar på SB, från Trelleborg till Kiruna.
90 (-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar