lördag 6 oktober 2012

1999 Mastroberardino Radici Taurasi Riserva

Efter Burlottoinlägget dryftades tankar i kommentarsfältet huruvida man kunde lita på flaskor som förvarats stående under sommaren på Supermarco i Köpenhamn, där väggisoleringen kanske lämnar lite att önska. Själv undrar jag hur länge vissa flaskor stått på Systembolaget innan de säljs (och varför de inte förvaras liggande) och hur det egentligen ser ut hos alla internetleverantörer där några av oss handlar viner och där insynen verkligen är lika med noll.

I alla fall tog vi dessa förvaringsfunderingar som en förevändning att snarast få dricka detta vin som köptes på just Supermarco för 245DKK i somras. Ett klipp tyckte vi då. När vi nu såg att det kommit i BS för 226 kr, måste vi bara prova och bedöma. Det borde vara på topp och ja, så är fallet. Här finns inga tecken på att en sommar eller mer på Supermarcohyllorna varit av ondo.
Milda fattoner av försiktigt rostat kaffe varvas med nyputsade italienska skor av finaste läder, mörka mogna körsbär, krossad mandel, szechuanpeppar och en nypa färsk tobak. Kraftfullt men ändå slankt på ett skelett av balanserad syra och finsandiga tanniner.
Skall man köpa ett enda vin i 200-kronorsklassen på SB att dricka idag, kan detta vara det bästa, eller i alla fall det mest prisvärda om vi räknar in lagringsåren.
750ml kvalitet, mognad, balans och framför allt ren och skär njutning.
92 

4 kommentarer:

 1. Härligt! Finns på BS till fyndpris och levereras endast i Skåne, skön diskriminering i rätt riktning för en gångs skull. ;) Blir alltså till att leta upp var Systembolaget ligger häromkring nuförtiden...

  Ang. Supermarco-lagringen så har nog alla som varit där en solig dag i juli funderat över hur de där 15 år gamla flaskorna på översta hyllan kommer att klara sig. Men som du säger så vet man ju aldrig hur gamla, eller nya, flaskor bevarats.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Ja systembolagssafari i dina trakter är kanske en större utmaning än köpenhamnsk vinsafari :) Visst är det trevligt när det dyker upp sådana här guldkorn.
  Har kanske haft tur med Supermarco. Överhuvudtaget är det trots allt sällan man får defekta viner.

  SvaraRadera
 3. Lange nase fick man. Vinet redan slutsålt, vilket föranleder en att undra hur många exemplar Vino Scelto Best Cellar Import hade hemma från början? Nåja; "We'll always have Copenhagen..."

  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Ja det var ju naturligtvis för bra för att vara sant. Typiskt. Don't tell Stockholm...

  SvaraRadera