söndag 14 oktober 2012

Domaine André et Mireille Tissot Arbois Sélection 2008Jura är kanske mest känt för sitt vin jaune gjort helt på druvan savagnin och med en framställningsmetod som påminner om den för sherry. Efter jäsning mognar vinet på fat som inte fylls helt, varvid en oxidationsprocess startar samtidigt som en jästslöja lägger sig på ytan och delvis skyddar mot oxidationen och dessutom ger speciella doft- och smakegenskaper. Resultatet blir ett unikt vin som tappas på 62cl-flaskor kallade clavelin.

Vinet för dagen, som kommer från årets maj-släpp på SB, är inget vin jaune utan består av 30% savagnin och 70% chardonnay. Ändå är det gjort på ett snarlikt sätt, präglat av typiska oxidativa sherrytoner, färsk grekisk yoghurt med hasselnötter, honung och bitar av oskalade röda juläpplen. Ganska mjukt i munnen med antydd fetma, medelfylligt med en rejäl syra och en del kalkmineralsälta och ett lite förvånande torrt avslut.
Stilen är särpräglad och man måste tycka om sherry för att inte bli mätt på doften. Detta är första gången vi provar den här stilen. Jag njuter av smaken men kan inte betygsätta. Har inte så mycket att relatera det till. C är inte förtjust alls.
Producenten är i alla fall känd och lär hålla generellt hög kvalitet. Framställningen är ekologisk.
Tja, vad säger man? Man förstår att det här är bra men kräver tillvänjning eller att man gillar sherry.
2 kommentarer:

  1. Om du har en flaska till så kan jag tipsa dig om det funkar till murkelsoppa tycker jag.

    /Mats

    SvaraRadera