fredag 26 oktober 2012

Simčič 2007 Teodor Belo Selekcija


Lite utanför de vanliga ramarna söker vi oss till västra Slovenien och Goriska Brda, precis på gränsen till nordöstra Italien, för att prova ett s k "orangevin". Namnet kommer av färgen som i sin tur fås genom att druvornas skal får jäsa tillsammans med druvmusten, vilket ju inte är fallet vid tillverkning av traditionellt vitt vin. Färgskalan lär kunna variera från gyllengult via riktigt orange till rosa beroende på druvsort, tid för skalkontakt mm. Tillverkningsprocessen är den gemensamma nämnaren för orangeviner men ursprung och druvor varierar. Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien och Slovenien är kanske de mest kända produktionsområdena men vintypen hittas (vad vi kunnat finna) även i Kroatien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland och Kalifornien.

Vinet vi provar är inköpt på Winewise i Köpenhamn där Stefan Jensen valde detta på vår önskan om en lämplig och typisk introduktion till orangevinvärlden.
Vingården tillämpar biodynamiska principer. Druvsammansättningen är 60% Rebula (=Ribolla gialla i Italien), 20% Pinot Grigio och 20% Sauvignonasse (=Sauvignon vert=Tocai Friulano). Rebula är den mest traditionella druvsorten i Goriska Brda. I det aktuella fallet mognar detta och Sauvignonasse båda 22 månader på stora ekfat (tono) medan Pinot Grigio-vinet ligger lika länge på barrique innan cuvéen blandas och vinet får mogna ytterligare 6 månader på flaska utan föregående filtrering.

Färgen är närmast rödpigmenterat gyllengul, doften lätt nötig med balanserade fattoner av smör, vanilj och nougat. Frukten är diskret av aprikos men i övrigt svårbestämbar. Här finns lite gräs och örter/smörgåskrasse. Man anar början på en oxidativ ton som inte utvecklas vidare. Munkänslan är mjuk, medelfyllig till fyllig och ganska krämig, Vi hittar torra sötmabefriade färska fikon, lätta fattoner som i doften, och på slutet en medelhög syra och en angenäm svag beska som lär vara Ribollatypisk. Här finns t o m en och annan mjuk polyfenolmolekyl som ger antydan till silkig tanninkänsla i kind- och läppslemhinna. Under kvällen i karaffen försvinner fattonerna alltmer, balansen ökar och vi misstänker starkt att här finns en lagringspotential.
88

En intressant och trevlig helt ny bekantskap som väcker mersmak.
Billigt-vin-Ingvar och Più Rosso inspirerade till att prova orangevin. Tack för att ni vidgar vyerna!2 kommentarer:

  1. Kul att ni gillade. Måste se till att få hem några flaskor, jag gillade det här rätt rejält. Vi får se till att ordna en rejäl provning med oranga viner vid tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Tyckte först det var för mycket fat men redan efter 30 min i karaff ändrade det sig påtagligt och blev bara godare och godare. Gav mersmak som sagt. Hade varit jättetrevligt med sådan provning eller andra viner från dessa "dina" trakter som jag förstått det.

    SvaraRadera