tisdag 16 oktober 2012

Riesling Kabinett del 1: 2011 Loosen Riesling Kabinett Old Vines

Kabinett är underskattat.
Hur många viner har så många användningsområden? Bersåvin, aperitivo, matvin, efter-maten-vin, "snackevin".
Låg alkoholhalt, oftast balanserad sötma och bra syra gör det lättdrucket och läskande, i alla fall vid en viss kvalitetsnivå. Till lite hetare asiatisk mat kan en bra halvtorr Kabinett vara gudomlig.
Jag tycker att det förtjänas att lyftas fram.

Basfakta:
Den tyska vinlagen som infördes 1971 delar in vinerna i fyra kvalitetsklasser: Tafelwein, Landwein, Qualitetswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) och Qualitetswein mit Prädikat (QmP). Sistnämnda heter egentligen numera bara Prädikatswein. Vin från denna högsta kvalitetsgrupp måste komma från ett av de 13 tyska kvalitetsvindistrikten. De olika Prädikaten är kopplat till potentiell alkoholhalt för ett helt utjäst vin vilket ju i sin tur är kopplat till druvsötman. Ni kan läsa lite mer om klasserna och övriga indelningar här.

Prädikatet Kabinett är den första av QmP-klasserna, dvs den med lägst sockerhalt i de skördade druvorna. Den potentiella alkoholhalten för kabinettviner är 8,5-11,5% beroende på distrikt och druvsort. Oftast finns det en restsötma kvar i vinet och då blir ju enligt all logik alkoholhalten lägre eftersom det är förbjudet att tillsätta extra socker (sk chaptalisering) i QmP-viner.

Är alla med?

Vin nr 1 är från den välkända producenten Dr Loosen i Mosel. 2011 Riesling Kabinett Old Vines är inköpt på systembolaget för 99 kr. Det släpptes 1/10 bland "nyheter" och skall därmed enligt systembolaget finnas i sortimentet under minst ett år framåt.

Alkoholhalt 8,0%
Restsocker 42 g/l
Syra 8 g/l

Svag druv- och områdestypisk doft av skiffermineraler men utan tydlig petroleum, clementin, lime, vita blommor, lite persika, honung och små augustipäron. I smaken dessutom en del gula äpplen. Viss sötmadominans men ändå med en hyfsat frisk syra som balanserar upp det hela ganska bra. 

Okomplicerat och lättdrucket typvin som en bra systembolagsintroduktion till kabinettvinerna.
83 (+)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar