lördag 20 oktober 2012

Seehof Kirchspiel vs Morstein Alte Reben 2011


Florian Fauth och Weingut Seehof i Rheinhessen har vid upprepade tillfällen lyfts fram av Finare Vinare (ära den som äras bör). Förvånansvärt få bloggare har hängt på, i alla fall vad vi har sett. Är det trots allt få som köper via näthandlarna? Det här är ju riktigt bra och förtjänar uppmärksamhet. Italienska viner har kört en liten uppvärmning här och ett maratonlopp härHär har också skrivits en liten Seehof-aperitivo.

Knappt har flaskorna hunnit hämta sig från DHL-transporten från Atomwine förrän vi väljer att jämföra 2011 Seehofs Westhofen Riesling Kirchspiel med rykande färska 2011Seehof Morstein Alte Reben. FV jämförde nyligen Kirchspiel med den enklare Morstein endast.Vi väljer naturligtvis snäppet finare "alte Reben" för att göra oss märkvärdiga.
Äh, skoja bara. Vi köpte aldrig bas-Morstein denna gång och eftersom vår sensorik inte är lika väldrillad blir detta nog en bra matchning för att försöka tydliggöra kvalitetsskillnad.

2011 Seehof Westhofen Riesling Kirchspiel
Här svävar burkmandarinmolekylerna i luften tillsammans med våt sten och en kort sekund faktiskt en liten flintflisa, åtminstone dag 1. Det är mjukt och medelfylligt på tungan men lite mer extraherat och fruktigt än förväntat. Här finns det grape, grus, mandel och pinjenötter. Bra men inte knivskarp syra. Icke överdrivet mineraliskt. Gott och prisvärt, mer till mat än för kontemplation.
86

2011 Seehof Westhofen Riesling Morstein Alte Reben
Vid en direkt jämförelse märks tydligt hur mycket vassare och distinktare syran och mineraliteten är i detta vin. Trots att frukten inte är så voluminös, är den mer komplex. Här samsas passionsfrukt med ananas, grapefrukt och zest. Vi finner en behaglig lätt nötig beska och mineralerna är mer åt kalkbrottshållet även om vi fortfarande vandrar längs Seehofs våta grusväg.
Visst är jag (som har facit) säkert ett placebo-offer, men C sätter tveklöst högsta kvalitetsstämpeln på detta blint. Lite slankare och med tydligare personlighet, om än ungt. 2010:an fick ett poäng till av oss men båda är superbra Riesling.
90

FV menar att priserna kommer att stiga när Florian Fauth blir upptagen i VDP. Vi säger inte emot. Undrar bara varför han inte är där än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar