fredag 5 oktober 2012

2007 Cascina Tavijn Barbera d'Asti Riserva

Skärpning! Sedan vi påpekade att det dricks för lite Barbera här har det gått 8 veckor.
Denna hoppas vi mycket på. 125 DKK på Cibi e Vini.
Att det är en ekologisk producent tycker vi oss känna redan på första sniffen. Biodofter ad modum begagnad fågelsand blandas med en lätt mineralitet och dämpade, ja faktiskt behagliga fattoner av skokräm, minimalt rökta träspån, kolafudge och lite liniment med försiktiga mentolpuffar. I munnen har vi en riktig liten fruktbomb med körsbär ackompanjerat av några röda (och kanske ett svart) vinbär och smulor av biscotti. Tanninerna är smeksamma som av patinerad sammet och syran både tydlig och behaglig.
Oj så lätt att dricka både före, under och efter maten. Förväntningarna infrias och vi kan bara stämma in i denna ljuva poetiska hyllning.
Mycket bra Barbera till ett mycket bra pris. En svårslagen referenspunkt för denna druva.
88 (+)

2 kommentarer:

  1. Jo, den här är svår att inte tycka om - charmigt och tillgängligt rakt igenom.
    För en mer "prövande" upplevelse kan jag varmt rekommendera Tavijns ruché. Gillar man närmast extrem aromatik och diabolisk koncentration så älskar man den. Samma välgjorda hantverk men en klar "envelopknuffare". ;)

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Ruchén låter inte lika lockande med den parfymerade aromatik som du beskrivit. I alla fall ligger inte gewürztraminer på min 10-i-topp-druvlista. Litar dock på ditt goda omdöme och med oss närliggande preferenser och vi vidgar gärna vyerna, så det blir nog ett köp vid nästa Köpenhamnstur. Ibland kan ett välgjort vin bli en häftig upplevelse fast man inte alls förväntar sig det. En del av tjusningen.

    SvaraRadera