torsdag 11 oktober 2012

Domaine des Cavarodes 2009 Saint-Roch, AOC Arbois

Det är bara så.
Jura är magiskt.
Vi provade en chardonnay från Domaine des CavarodesMrs Brown i vintras och jag blev såld på hönsgödsel och mineraler även om vinet var enkelt och chardonnay inte är en favorit. Vin & Natur hade tagit dit det och när vi var i Frankrike körde vi in i den sömniga lilla byn Cramans på vinst och förlust med förhoppningen att kunna köpa viner av den unge rastaflätade vinmakaren Etienne Thiebaud. Han och hustrun låg och rensade ogräs i trädgårdslandet men vi kunde tyvärr inte köpa något vin eftersom allt var allokerat till vinhandlare. Krone-Vin i Köpenhamn importerar och där hittade vi denna blandning av Juras huvudsakliga rödvinsdruvor Poulsard(Ploussard), Trosseau och Pinot Noir. Proportionerna känner vi inte till men att det är gott råder det ingen tvekan om. Både dag ett och två.
Här doftar det vindsbjälkar, örter, flisor av lakritsrot, mogna mosade lättkokta jordgubbar vilande på en liten sjö av juramineraler. Lite nystädad fågelbur på det.
I munnen är det medelfylligt och minsann om här inte finns sammetslika tanniner och en bra syra. Mineraliteten med tångsälta och snäckskal är framträdande och snarlik de Juraviner vi tidigare smakat. Pinotdominans men man kan ana den lätta pepprigheten från Trosseaudruvan. Inga oxidativa toner, bra balans, smakfullt med finess och inte det minsta övergödslat. I princip inga biosmaker alls egentligen.

Det når kanske inte Occhipintikvalitet men vi rör oss känslomässigt i samma sfär. 
Tangerar både Bourgogne, Etna Rosso och Montevertine. 
Det svala mineraliska. 
Svävande och jordnära i samma andetag. 
Slinker lätt ner, men får oss ändå att stanna upp. 
Berör.
Som ett bra vin skall göra. 
Jura är magiskt.
90


Håll ögonen på denne man om ni gillar den här typen av viner. Läs mer här och här.


6 kommentarer:

 1. SÅ skönt! Inte smakat den men 10:orna från Vin & Natur. Mmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice!
   Munskänkarna Malmö anordnar minsann en naturvinsprovning med Vin & Natur 29/10. Där kanske kan dyka upp ett och annat spännande. De har många producenter i portföljen nuförtiden.

   Radera
 2. Det där låter riktigt intressant. Säljer Vin&Natur bara till restaurang ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privatimport är en möjlighet. Maila o fråga.
   Annars är det Köpenhamn som gäller.

   Radera
 3. Då blir det Köpenhamn. Att besöka systembolaget känns som ett nederlag, att behöva genomgå en såpass bisarr procedur som privatimport för att få köpa några ynka flaskor vin är långt över gränsen för hur mycket byråkrati jag tål. Betydligt trevligare att åka till Köpenhamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför inte förena nöje med nöje. Suverän service även från Krone-Vin liksom alla danska vinhandlare hittills. Beställde och skulle hämta specifik dag men då var man på vin-mässa i Århus så jag fick hämta hos grannen och betala efteråt. Det är så man vinner kunder.

   Radera