fredag 18 januari 2013

När Gambero Rosso kom till byen


Gambero Rosso är på europaturné. Zürich och Warzawa har avverkats och nu har turen kommit till Köpenham och Moltkes Palæ på Dronningens Tværgade. En av fyra "chief editors" och självaste chefen (att döma av ålder, kostymsnitt och det lugnt världsvana, knappt förnimbart lätt arroganta, tillrättavisande men ändå professionellt vänliga sättet) håller i en liten informell presskonferens innan il spettacolo kan börja. Först för importörer, restaurangfolk och journalister (jo, man tackar för att man har en så väldigt vidsynt definition på sistnämnda) och senare på dagen för andra vinintresserade.


Man berättar för oss att man har 20 provningar i varje region med 4-5 olika provare som sätter poäng i tre kategorier; 70-80p, 81-90p och 91-100p. Därefter jämkar man ihop sina poäng och beroende på i vilken poänggrupp medelvärdet hamnar utdelar man en, två eller tre bicchieri som motsvarar "hög", "optimum" resp "excellent" kvalitet. Således en mer grovhuggen och dessutom i botten en mer utdragen skala än Parker/Wine spectator/Wine enthusiast-skalorna här. Förutom att man vet DOC/DOCG-område och årgång, provas enligt uppgift vinerna blint.
Självklart är det sällan några stora skillnader mellan de olika provarna, men man menar ändå att man valt att göra denna lite grövre indelning för att minimera risken att eventuella subjektiva preferenser skall färga slutbetyget. Man provar 40000 olika viner varje år, varav 20000 från 2300 olika producenter kvalar vidare till guiden och när man till slut har reducerat ner hela vinprovarsoppan återstår 400 viner som får 3 bicchieri. Piemonte dominerar med 82 och Toscana med 70 st i 2013 års upplaga.
Man skulle nog kunna ägna en stund åt kritisk granskning av den information vi får. Vi nöjer oss med att konstatera att om det stämmer skulle 2300 vinproducenter tillverka i genomsnitt 8-9 viner vardera med hög till excellent kvalitet som platsar i guiden. Italienska viner i all ära, men tillåt oss tvivla en smula...


Som alltid på vinmässor är det svårt att ha någon klar plan för hur man bäst får både överblick och detaljkännedom. Man brukar ändå ge upp eventuella strategier efter en kort stund. Lika bra att planlöst kasta sig ut i vinhavet.
Överlag har vi svårt att hitta något i excellentskiktet. Enstaka viner sticker ut över de annars ganska genomsnittliga vinerna. Dock med förbehållet att vi har en tendens att sätta lägre betyg vid så här stora provningar, då man snabbt tröttnar.
Roligast är egentligen att vi hittar viner gjorda på druvor vi inte fått chansen att prova tidigare.

Semidano är en grön druva som trivs och odlas enbart på västra Sardinien nära kommunen Mogoro och har eget DOC. Vi provar Semidano di Mogoro superiore "Puistèris" 2009 från Cantina di Mogoro. Djup gul färg, mineraler, fruktigt nästan med lite honungstoner, mjuk munkänsla med måttlig syra men faktiskt svagt förnimbara tanniner och man berättar att detta kommer från själva druvan då man har en kort skalkontakt under tillverkningsprocessen.

Från samma producent provar vi den blå druvan Bovale. Nämns litterärt redan på 1300-talet. Finns tydligen även i Spanien, annars en lokal sardisk druva den också. Trivs och odlas nära kommunden Terralba i Oristanoprovinsen. Liten, tjockskalig och ger tämligen tanninrika viner med bra struktur. Stämmer ganska bra på deras "Tiernu Teralba" som är dessutom fruktigt, inte alls svårdrucket och säkert fint till något grillat.


Ruché från Monferrato i Piemonte är en väldigt aromatisk, parfymerad, blommig, kryddig blå druva som förenklat skulle kunna sägas vara rödvinsdruvornas svar på muscat eller gewürztraminer. Mer udda än god. I all fall Rucché di Castagnole Monferrato 2011 från tillverkaren Montalbera.


Värt i övrigt att nämna från denna eftermiddag:

Caprili Brunello di Montalcino

Morellino di scansano Madrechiesa Riserva 2009 från Terenzi.

Castellari Bergaglio Gavi di Gavi "Rovereto". Lagrad sur lie i flera månader och därmed mer smakrik och komplex.

Elvio Cogno Barolo Ravera 2008

Dolcetto och barolo från Pecchenino. Barolon funkade utmärkt till maten men instämde efter en stund med BilligtVin-Ingvar om att doften lovade mer än smaken.















9 kommentarer:

  1. Tack för rapporten, Lessrof!

    Ja, visst känns det som att Gambero Rosso blir allt mindre relevant när det kommer till att lyfta fram de mest intressanta italienska producenterna och vinerna?

    SvaraRadera
  2. Tack för rapportering! Känns trots allt som att man inte missade värst mycket? Vinmässor börjar kännas lite "b", särskilt när de stackars producenterna ska behöva betala ohemula belopp för att få deltaga. Bättre att sitta under sin korkek osv...

    Trevlig helg på er!

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Ni har rätt. Detta var min debut på deras arrangemang och förväntningarna infriades inte. Hoppades hitta för mig nästan okänd topp-producent, vilket ni rutinerade rävar naturligtvis insett att man sällan gör. Fick inte heller någon tillfredställande förklaring på hur urvalet gick till. Spel för gallerierna för att hålla intresset uppe?
    Men vem är jag att klaga? Gratis, ett utmärkt övningstillfälle, Köpenhamn är alltid trevligt och Otto Suenson ligger snett emot Moltkes Palæ...

    SvaraRadera
  4. ..och trevlig helg på er också naturligtvis, både Norra Skåne och Stockholm :)

    SvaraRadera
  5. En utmärkt rapport.
    Det var även för mig första gången på ett dylikt event.Mitt blogginlägg kommer väl om någon dag.Jag tycker som helhet att det gav mig lite nya erfarenheter och att det var rätt hyggliga viner. 2-3 timmar är vad jag klarar, sedan börjar allt flyta samman.
    Tack för trevligt sällskap!

    J-C

    PS Jag var med Ingvar på Cibi e Vini för första, men inte sista, gången.
    Sitter just nu med en Occhipinti Il Frappato. Oj, vilket vin, där ligger de flesta utställarna från torsdagens event i lä.

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv. Trevligt att träffas! Jo all erfarenhet är naturligtvis av godo. Hade större förväntningar på kvaliteten bara. Ja Il Frappato har betydligt mer finess än utbudet vi provade. Trevlig helg!

      Radera
  6. Håller verkligen med om att det är en utmärkt rapport. Tycker dock att du är lite för snäll när det gäller personlighets karaktäristiken. Missade att prova morellinon o ruchén. Vill du testa bra ruché ska du vända dig till Fabio

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att du menar cirkusdirektörernas personligheter och inte vinernas...?

      Så är jag ju ingen riktig giornalista heller! Fokus på det relevanta, dvs vinerna.

      Ja ruché får ha fler chanser.

      Radera
  7. den svenska tillverkaren cefour är ju på mässan men sin produkt "Vin på glas"
    hur mottogs deras produkt

    SvaraRadera