fredag 10 maj 2013

2011 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Pêchers


Ännu har vi inte skrivit om det men här hemma har vi tyckt mycket om Xavier Weisskopfs halvtorra chenin blanc från Montlouis-sur-Loire. Ett område som förtjänar att lyftas fram.
Det är därför extra trevligt när Caviste släpper ett liknande vin i sin sexpack CAV0014.
Deras egen tekniska beskrivning:
Halvtorrt vitt vin, Sec tendre. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från gamla stockar i vingårdarna Les Pêchers, Les Batisses och Les Pions. Jäst och lagrat på 4 år gamla ekfat i 7 månader. Buteljerat i juni 2012. Skördeuttag 29 hl/ha. Restsötma 8,5 g/l. 13% alkohol. Ekologiskt certifierad (AB). Drick 2013-2018

Vinprovning handlar egentligen om mindfulness kombinerat med associationer:
Blunda och dröm er tillbaka till när ni var 10 år gamla. Det är vinter och kramsnö. Någon i klassen lyckas mula er med sina lovikavantar fulla av snöklumpar som fastnat i yllen. Håll kvar denna doft i minnet och tänk sedan på sommaren därpå. Hur ni köpte GB-glass päronsplitt för att den var god och möjligen för att ni ville ha samlarbilden i serien vilda djur. Dofta även på denna. Lägg ihop alla dessa intryck till en doft och samma typ av smak och föreställ er dessutom känslan när ni biter i en apelsin. Den lätta beskan och syran just innan tänderna skär igenom. Samtidigt tänker ni hur det skulle dofta och smaka om ni lägger en liten bit fänkål i ett glas med Samarin. (Tänk i n t e på varför någon överhuvudtaget skulle komma på idén att verkligen göra det.)
Väv ihop alla dessa intryck. 
Snöfuktiga lovikavantar, fruktiga apelsindominerade citrustoner med lätt efterbeska, vitsippor, mineraler, salmiak och fänkål.
2011 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Pêchers
86
Den lilla restsockerhalten ger en fin fruktig ton utan någon egentlig kännbar sötma.
Dag 2 har hela paketet gjutits samman bättre och beskan är något nedtonad.
Dag 3 dricker vi det sista till Schweinshaxe och tysk surkål. Funkar fantastiskt bra.

5 kommentarer:

 1. Klockren beskrivning! :-) Men hade inte GB också samlarbilder i sin päronsplitt?

  SvaraRadera
 2. Fin not, Lessrof!

  Gillade också CAV0014-lådan men det var Ludovics (halv)söta som verkligen fick oss på fall.

  Så - igår kunde vi sippa på 2011 Montlouis Moelleux "Safran"! Generöst med pressad apelsin i mitten, lite saffran i slutet och kanske femtio gram perfekt integrerat restsocker. Mmm.

  SvaraRadera
 3. Joakim: Naturligtvis var det GB:s päronsplitt. Här behövs uppenbarligen fler mindfulnessövningar :). Korrekturläsningen uppskattas och jag korrigerar genast.

  FV: Nyss hemkomna från Bergerac med Monbazillac moelleux-viner och anklever fortfarande kvar på tungan kan bara konstateras att mmmmoelleux är en mycket tilltalande restsockerklass i alla fall från bra producenter och i närvaro av tillräcklig syra. Var köpte ni "Safran"?

  SvaraRadera
 4. Ahh samlarbilderna... var det inte typ vilda västern-tema 1969?

  Extrabeställning av Caviste = en låda Safran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning, sådant minns bara den äldre generationen ;)

   Se där som man kan göra!

   Radera