onsdag 29 maj 2013

Back in Bergerac #3: Monbazillac och lite annat smått och gott


Tredje och sista delen i vårt försök att lyfta fram detta alltför okända och underskattade vindistrikt.

Pécharmant må tilltala våra smaklökar mest, men det går inte att förneka att de söta och halvsöta vinerna från Monbazillac (både med och utan botrytisering) sannolikt är de mest kända i hela Bergeracregionen. Goda och av hög kvalitet dessutom. Kvaliteten har inte minst ökat de senaste 20 åren sedan man började med selektiva manuella skördar. De tillåtna druvorna är de samma som i Sauternes, dvs Sémillon, Sauvignon och Muscadelle, där den sistnämnda anses passa ännu bättre i Monbazillac.
Liksom i Sauternes finns här förutsättningar för ädelröta och sannolikt är orsaken densamma - de ställvis vattenmättade jordarna och därmed områdets höga luftfuktighet gagnar Botrytis Cinerea.
Även i Saussignac, grannområdet omedelbart väster om Monbazillac, görs söta vita viner av god kvalitet men i små kvantiteter. Generellt anses de något torrare än Monbazillacvinerna och är huvudsakligen gjorda på Semillion.

Störst av producenterna i området är Cave Coopérative de Monbazillac, som också är ägare till 1500-talsslottet Château de Monbazillac. Här görs några av de finaste vinerna (till de högsta priserna).



Som vanligt tycker vi att de mindre eller de mindre kända producenterna kan vara ännu mer spännande. Château Montdoyen ägs av ett mycket trevligt ungt belgiskt par. När vi oförhappandes dyker upp där en helgdag ber man om ursäkt för att man inte hinner låta oss göra en riktig provning av vinerna eftersom det samtidigt väntas en busslast med gäster. Vi har ändå planerat köp av deras Monbazillac men är nyfikna på att prova deras röda Côtes de Bergerac som har mycket gott renommé.
Man arbetar ekologiskt och försöker minimera användandet av kemiska bekämpningsmedel vilket man förstår när man ser odlingarna. Här frodas växtligheten även mellan vinrankorna.



Château Belingard har vi tidigare rekommenderat för deras röda Cuvée de Bosredon även om man kanske är mer kända för sitt vita vin, såväl torrt som sött. Deras Monbazillac är alldeles utmärkt!


Clos des Verdots vars röda viner vi skrivit en hel del om, gör också halvsött och sött Monbazillacvin av högsta kvalitet, även om det endast utgör en liten del av produktionen då man har huvudägorna precis öster om gränsen till AOC Monbazillac.




I närheten ligger också Tour des Gendres (famille de Conti), en ganska stor producent med fokus på röda viner. Vi provar igenom deras röda prestigesortiment men köper bara Moulin des Dames 2008 eftersom de andra sedan nyligen importeras till Danmark genom  Les Terroirs du Vin på Sølvgade 94 i Köpenhamn. Enligt ägaren Corentin Bauer skall man så småningom kunna köpa vinerna genom deras hemsida www.ltdv.dk eller redan nu i affären. Mycket bra ganska rustika viner. Vingården ligger i framkant för området vad gäller ekologiskt odlande.



Kanske har vi täckt in de viktigaste av de 13 Bergerac-appellationerna men vi återvänder gärna och utforskar mer, inte minst utifrån den gamla devisen finns det gott vin, finns det god mat!
Bergeracregionen är Frankrikes huvudsäte för foie gras de canard (anklever) som passar fantastiskt bra tillsammans med vinerna från Monbazillac. Överhuvudtaget finns det gott om bra restauranger med menyer till högst rimlig penning både i staden Bergerac och i småbyarna runt omkring, med lokala kvalitetsviner även glasvis.

Auberge Lou Peyrol - Mitt i byn Saint-Marcel-du-Périgord


Le Vin 4 - 14 Rue St Clar, Bergerac


Le Bistrot du Presbytere - Vid kyrkogården i Quessac


Sist men inte minst. Om ni åker hit så missa inte det underbara boendet La Libertie med lika fantastiska värdparet Johan och Christina. Här snackar vi service och kvalité till ringa penning.


6 kommentarer:

  1. Tack för dina betraktelser.
    Vi känner oss verkligen lockade att utforska Bergerac tack vare din ord, bilder och förmedlade intryck.

    J-C

    SvaraRadera
  2. Det här lockar inte bara till att besöka Bergerac utan till att besöka vinområden överhuvudtaget. Inspirerande.

    SvaraRadera
  3. Åh, minns min allra första upplevelse av Monbazillac som vore det igår (även om det var 20 år sedan)! Visst var det kooperativet och visst var det en etikett med ett tjusigt slott på bilden, läs Chateau de Monbazillac.

    Som Ingvar poängterar; skön läsning, inspiration och så får du förmedlat hela grejen varför vi besöker vinproducenter och vinområden - och varför det är essentiellt för ens egen passion!

    MVH

    Niklas

    SvaraRadera
  4. Så sant, så sant. Nu är väl kanske risken i mitt fall mikroskopisk att Bergerac är ett vinområde som kommer att besökas i någon form av närtid (ligger i Frankrike va? Huh... ;)) men icke desto mindre inspirerande och riktigt trevlig läsning - come sempre!

    /Patrik

    SvaraRadera
  5. Visst värmer sådana kommentarer, särskilt eftersom det är ni gamla bloggrävar som inspirerat mig till denna grad av vinintresse. Syftet är precis som ni skriver att inspirera vidare, gärna fler än ni redan frälsta.

    Och Patrik - du kanske inte har förstått det men du är under professionell behandling för din frankofobi genom denna KBT-terapi med gradvis exponering. Det har alltså börjat med att du läst bloggtexter om Frankrike och tittat på bilder och i sommar får du se en äkta fransk flaska innan den förlösande första klunken. Räkna med att biljetten är bokad på Air France och inte Atalia nästa år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...eller Alitalia kanske det heter...

      Radera