fredag 31 maj 2013

Le Ragnaie Chianti Colli Senesi 2009


Den som läst sin tvåbetygsteori på Munskänkarna har sannolikt försökt men gett upp att banka in DOCG Chiantis sju subområden Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano, Chianti Montespertoli, Chianti Rufina, Chianti Colle Ariteni och Chianti Colli Senesi.
Beläget söder om Siena och delvis överlappande såväl Chianti Classico som Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano, är Chianti Colli Senesi störst och mest betydelsefullt av dessa undergrupper.
Sangiovese dominerar men här växer även stockar med Cabernet Sauvignon och Merlot  tillsammans med de mer klassiska lokala Canaiolo och Colorino.

Förvånande nog vankas det jordgubbar i första doftintrycket. Svagt reduktivt likaså. Ändå har vi haft det i karaff en dryg timme. Tillsammans med den ljust rubinröda färgen med svagt orange reflexer är det lätt att förledas att tro att vi befinner oss i Piemonte. Inte minst som det minsann kommer en liten puff av tryffel då och då. Inga burklock/järnmineraler, tjära eller rosor och framför allt har vi knappt förnimbara tanniner vilket naturligtvis vägleder oss bort därifrån. När så frukten under kvällen transformeras till mer typiska moreller varvat med örter, te och fina stråk av mjölkchoklad känns det betryggande. Det här är en alldeles utmärkt sangiovese i slank burgundisk stil med strålande hög och fin syra. Ingen årgångsvärme lyser igenom.
88

Vi kan förnimma ett aning av trä och tror att det är botti men enligt hemsidan är detta vinifierat på cementtankar innan lagring 6 månader på 5-6:e generationens 225-litersfat. Det framkommer också att det här är ju en Brunelloproducent! Vårt intresse är väckt. Hur smakar egentligen brunellon om det enklaste vinet är så här gott? Minsann om det inte finns i Systembolagets BS! Någon som testat?

Vår flaska köptes sommaren 2012 på Ved Stranden 10 efter att ha provats glasvis. Det höll uppenbarligen måttet även vid hemmatestet. Allt är inte Chianti Classico som glimmar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar