lördag 25 maj 2013

Vinstudier i Köpenhamn

Det är inte överallt här hemma man kan ställa sig vid bardisken och göra följande beställning:
"Jag skulle vilja ha ett glas poulsard, helst Pierre Overnoy men om du inte har det så får du välja vad du vill, bara det är gott".
Eller nästa beställning: "Något mulligt, fruktigt rött men inte utan finess, tack"

Det tillför också en extra dimension när man sen kan ta glaset och sätta sig i eftermiddagssolen vid de köpenhamnska turistbåtarnas kajkant och dingla med benen medan man sippar på det man fick i glaset.
Vi är i Köpenhamn. Studerar vinbarer. Glasvis approach.

Först Ved Stranden 10.


Domaine Peggy et Jean-Pascal Buronfosse "Sous le Monceau" 2011, Côtes du Jura, Frankrike.
Man hade inte Overnoy inne idag.
Endast 11,5% alkohol och saftigt läskande med lätta vitpepparkrydderier som sig bör. God och lättdrucken men mindre komplext än 2010. Att analysera årgångar för poulsard är kanske att gå över nördgränsen men den större saftigheten och mindre komplexiteten har noterats tidigare för 2011. Vad gör det när vi dricker det som ett sommaralternativ till rosé.
(87+)


Loimer 2012 Riesling, Kamptal, Österrike
Blommigt nästan sauvignonblanc-doftande vinbärsfruktigt men rieslingmineraligt.
(86)


Pittnauer Rosé, Neusiedlersee, Burgenland, Österrike
Balanserat på alla plan utan att vara tråkigt. Vi är inte roséfantaster men det här var bra! Brygg- och solvin.
(85)Claus Preisinger "Heideboden" 2011, Neusiedlersee, Burgenland, Österrike.
50% Zweigelt, 30% Blaufränkisch, 20% Merlot.
Mörkt violett med rubinblänk. Lätt kryddig doft med örter, björnbär o lite vanilj. Fina fat med kolaremmar. Inte så tätt i munnen som färgen antyder. Mörkfruktigt med björnbär och körsbär och svart te. Lätt kalkiga mineraler. Medelhög syra, lätta tanniner. Lite biodynamikkänsla. Prickar lustcentrum helt oväntat.
"Mulligt, fruktigt rött men inte utan finess"
(87)

Weninger Horitschoner Blaufränkisch 2011. Mittelburgenland, Österrike
Mörk purpur Hög syra, ganska slank struktur. Svaga aromatiska fattoner. En del mineralitet. Lätta tanniner.
(86)


Vi vandrar vidare söderut och sneddar över Ströget.


Vilken vinbloggare kan motstå att anta utmaningen när man hittar denna skylt på Tire Bouchon som är nästa anhalt?
Vår vän i baren ser både lite trött och pillemarisk ut när han går undan och häller upp ett rött och ett vitt vin. Man kan lätt förstå hur många gånger det suttit fyra svenskar i baren och försökt gissa rätt vin för att få 10% rabatt, men utan framgång.
Några minuter senare när båda glasen med Cabernet Franc från Chinon och Chenin Blanc från Montlouis-sur-Loire spikats, är hans uppsyn betydligt mer pigg och nöjd. Så blir även jag och i ännu högre grad när han plockar fram det vita som visar sig vara Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Pêchers 2011. Även Les Cabotines 2011 och Safran 2011 från samma producent hamnar på bardisken när han förstår att vinintresset är över genomsnittet.
Slumpen är ingen tillfällighet!
Les Pêchers provade vi här och Safran tipsade FV oss om för några veckor sedan, utan att vi räknade med att någonsin få prova det själva.
Ett glas tack från flaskan på disken!!
Fin lätt kryddig Moelleux med bra mineralitet och en härlig balans mellan syra och sötma(90).

Vinet med Cabernet Franc var Chinon les terrasses Pascal Lambert 2010
Lätta bio toner i en ganska typisk prisvärd Loire Cab franc
(87)


Förutom att rabatten blir 20% i stället för 10%, bjuder huset på glaset Safran! Man tackar. Gentilt och trevligt. Naturligtvis kommer vi tillbaka och antar nya utmaningar.
Vi har varit här förr. Det här är ett utmärkt vattenhål om man vill prova fransoser. 60, 80 eller 100 DKK för ett glas och det verkar finnas viner utanför listan när vi kollar i efterhand.

Så äntligen mat på Tire Bouchons närliggande storebror Bistro L'éducation nationale som funnits på Larsbjörnstraede 12, ett pölsekast från Ströget, sedan 1992.

Domaine de la Levraudière Muscadet Sèvre et Maine 2011
Liten doft som väntat men mer händelserikt vid munkontakt. Citrus, musselskal, gula blommor, fruktigt, hög syra, nästan lite pepprighet hur det nu är möjligt. En Muscadet som inte är tråkig eller intetsägande. Givet val till de vin-, vitlöks- och örtångande blåmusslorna.
(84)


2008 Domaine de La Garenne Bandol Comte Jean de Balincourt
Lätt djuriskt anslag. Direktförbindelse med lustcentrum.
Lite lätt rostade fat med rostat bröd och kaffe Senig men stabil struktur, något dämpad mörkblå frukt, lite grönt och svart vingummi. Medium tanniner, medium syra. Lammtuggorna trivs ypperligt i detta sällskap. Vi också.
(89)


4 kommentarer:

 1. Så skön läsning! Och vad kul att ni fick prova lite Pittnauer och Preisinger - två favoriter här hemma. Tire Bouchon är ett oprövat kort, men vad var det ni sade: "Det här är ett utmärkt vattenhål om man vill prova fransoser" ? Aha, förklarar saken. ;)

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att man kan komma med något tips som inte stått i IV-bloggen, även om det sågas direkt ;)
   Har förstått att du har lite koll på Österrike (också). Verkar vara lite trendigt. Glatt överraskad av det vi provade. Men nu längtar vi också tillbaka till Italien.

   Radera
  2. Superskön post, Lessrof! Och vilket sammanträffande att Safran dök upp bara så där....

   Vi ser fram emot att kolla in Tire Bouchon i sommar.

   Radera
  3. Ja visst var det osannolikt! Tycker absolut att ni skall dit. Opretentiöst, gemytligt och trevligt utbud. Deras ordinarie vinlista finns på hemsidan men det verkar som sagt finnas lite bakom disken också och jag vet inte vad som serveras glasvis.

   Radera