onsdag 28 november 2012

Alkoholfritt

Tanken var ursprungligen att hitta och tipsa om bra alkoholfritt vin. Tyvärr har vi ännu inte hittat något värt att nämnas. Därför får det bli alkoholfri öl i stället, även om det kan te sig blasfemiskt i en vinblogg.
Provar man mycket vin måste man ju tyvärr tänka på totalkonsumtionen av alkohol så att man håller sig under riskbruksnivån, hur tråkigt det än låter. Två lättöl innehåller nästan lika mycket alkohol som en starköl. Smakmässigt är det inte så långt mellan alkoholfritt och lättöl. Valet i det fallet blir därför enkelt om man nu vill spara alkoholintaget till att prova vin i stället, ospottat eller ej.

Innan vinintresset tog över totalt provades det öl under närmare 20 års tid. Visserligen inte alkoholfritt, men bedömningarna är i alla fall inte helt gripna ur luften.
Betygen är satta med den gamla klassiska femgradiga skalan och utifrån alkoholfria förutsättningar, det går ju inte att jämföra med "riktig" öl.



Brewdog Nanny State (SB)
Mörk bärnsten. Bra skumkrona.
Doftar choklad, aromatisk humle, malört vilket även går igen i smaken.
Torrt, ja nästan dammigt och lite platt munkänsla utan någon bärande alkohol och i avsaknad av fruktighet förutom ett litet apelsinskal. Stoppa i en aprikos eller två och det kunde bli riktigt gott. Lite överpimpat med amarillo- och centennialhumle får vi en imponerande och jordig beska som blir för mycket om det dricks på egen hand. Dock ett utmärkt val till mat
4



Störtebecker (SB)
Ljust bärnstensfärgat.
Ej så stor men behaglig doft av tyskt färdigskivat rågbröd som även återkommer i munnen tillsammans med en lätt fruktighet och i sammanhanget hyfsad beska. Det bäst balanserade ölet av de provade.
4



Staropramen N A (SB)
Tjeckisk öl har ju alltid varit en klassiker, i alla fall förr om åren. Visst borde man väl kunna göra något hyfsat alkoholfritt med sina gedigna bryggkunskaper?
Ett hållbart skum lyckas man i alla fall inte med. Däremot inger den lätt järnhaltiga doften förhoppningar om att det är ett riktigt öl. Tyvärr håller det inte riktigt hela vägen. Varför blandar man in så mycket sötma? Hur går tillverkningsprocessen till? Man jäser väl ändå ölet från början så att sötman försvinner innan man extraherar alkoholen? Lovvärt försök med balanserad fruktighet, svag järnbeska men tyvärr även den här majsliknande sötman.
3+




Mariestads Alkoholfri (Hemköp)
Skumkronan faller pladask bara på någon minut och den gyllenbrungula färgen är väl inte bättre än hos något av de övriga ölen men i näsan får man en lätt järnton och en behaglig fruktig doft och plötsligt händer det. I munnen väcks vaga associationer till amerikanska och danska microbryggeriers IPA med balanserad fruktighet av aprikos och man kan ana en lätt frisk amarillohumlighet även om beska är att ta i. Överaskande bra men saknar av naturliga skäl riktig ales fyllighet. Bäst i detta test
4+



Erdinger Weissbräu (Hemköp)
Ljust gyllengul lätt opak. Fint tätt skum.
Ej så stor doft, lätt jästig med svag men ganska typisk weissbierkaraktär dock utan vare sig citrus eller koriander. Finbubbligt, skummar nästan i munnen, lätt sötma, förvånansvärt bra frisk fruktighet. Bra törstsläckare.
4-



Tuborg alkoholfri (Superbest, Köpenhamn)
Aldrig trodde man väl att man skulle köpa alkoholfri öl i Köpenhamn. Men tiderna förändras, vi själva och möjligen danskarna också.
Denna är ljust bärnstensfärgad. Påtagligt torr utan direkt beska. Ren men ganska sluten med liten doft  och smak som aldrig blommar ut. Ingen sötma, men man anar en viss fruksyrlighet långt bak med drag av aprikos.
3+




Clausthaler Classic (Hemköp)
Fin gyllengul färg. Svagt unken doft, som av nyöppnad majsburk. Skum som snabbt havererar. Medelfylligt, lätt fruktig sötma, möjligen antydan till beska. 38 kr tar man för denna på Bishop's Arms. Vilket rån!
2



Estrella Damm N A (ICA Maxi)
Liksom originalversionen med alkohol är detta blaskigt, intetsägande och karaktärslöst. Väldigt neutralt och släcker möjligen törsten. Därav + i kanten.
2+



 Carlsberg alkoholfri (ICA Maxi)
Slätstruken doft och smak med alltför stor sötmadominans utan vare sig beska eller fruktighet.
Ett stort jaså.
2




Crocodile Lager beer, Krönleins (ICA Maxi)
Ännu en vattnig öl med närmast artificiell och aspartamliknandesötma. Varför?
2-

10 kommentarer:

  1. Aaah, lördagen har tydligen satt sina spår och fått in dig på ny bana :-)

    SvaraRadera
  2. Haha. Ja visst är det passande, men detta är ren omtanke om andra som behöver det bättre ;)

    SvaraRadera
  3. Frågan är om det inte är mer värt att lägga pengar på en äppeljuice, bra alkoholfri ginger beer eller lemonad istället? Det har ju fullkomligt exploderat av sådana produkter på marknaden senaste åren och framförallt hos systembolaget. David på Bonasitis (http://www.bonasitis.se/Bonasitis_AB/Produkter.html) är min absolut största guide när det kommer till detta område.

    Erik

    SvaraRadera
  4. Tack. Mycket bra! Fler tips emottages tacksamt. Ja äpplejuice är faktiskt inte fel men lite tråkigt om man skall bjuda. Kanske en nypa Samarin i för mineralitetens skull..? Funderar starkt på att köpa en billigare flaska rött, hetta upp innehållet till 80 gr så att alkoholen dunstar och kyla den igen för att se vad som händer. Någon som testat?

    SvaraRadera
  5. Så om jag förstår dig rätt så är det godare/roligare att bjuda på dålig öl än bra must?
    http://vinbanken.se/2012/04/21/13634/ eller du kanske Röttorp gör en bra krönika?
    Och lycka till med att dunsta av alkoholen, det fungerar inte riktigt så...

    SvaraRadera
  6. Äh, mångfald är bäst, givetvis med kvalitet. Har bara svårt med sötma till mat, möjligen förutom hett asiatiskt.
    Jodå jag känner till både omvänd osmos och vacuumdestillering för att bevara smakämnena vid avalkoholisering, men utifrån de alkoholfria viner jag provat kan metoden kvitta känns det som. Min kommentar skulle naturligtvis läsas som uppgivenhet med glimten i ögat, men humorn gick visst inte hem :/

    SvaraRadera
  7. Alltså, problemet med juice, lemonad och liknande är ju att det är sött, vilket blir tröttande i längden. Visst kan det vara riktigt gott, men det man saknar är ett alkoholfritt alternativ som bjuder lite motstånd i form av t.ex. beska.
    Sanbitter är ju en klassiker, men det går inte så bra till mat va?

    I övrigt tackar jag för en föredömlig genomgång. Tycker också att alkoholfri öl kan vara helt ok som måltidsdryck till vardags.

    SvaraRadera
  8. Tack själv! Ja och det handlar väl inte minst om sammanhanget liksom vid alkoholhaltiga dryckesval. Aperitif? Mat eller inte? Vardag/fest? Egna/gästernas preferenser? Har aldrig provat Sanbitter till mat. Det låter tveksamt men det är väl bara att testa och gärna återkomma med resultatet!

    SvaraRadera
  9. Humorn framgick men jag hade gärna sett mer av en diskussion, ni får gärna prova genom fler alkoholfria alternativ! Det finns bra torra alkoholfria alternativ också, problemet ofta är att de tappar i kropp, sötman behövs för att bidra med kropp och mid-palate när det inte finns någon alkohol.


    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt och bra förslag! Man bör göra det mer systematiskt för att få en mer välgrundad uppfattning. Det är lätt att döma ut allt på felaktig grund när man bara hugger en enstaka okänd flaska då och då. Ungefär som med ölen vi provade. Väljer man slumpvis bara de tre sista i vår provning (som ju är märken kanske många känner igen och köper) så får man en skev bild.
      Ja det är naturligtvis samma problem med sötma/kropp för ölen. Ändå borde någon duktig producent kunna hitta rätt balans, beroende på ändamålet med drycken. Dricker man vanligt kranvatten får man inte heller kropp eller smak men jag tycker personligen att det ofta fungerar bäst. Kanske hellre ett mer neutralt alkoholfritt vin än ett med framträdande smak eller sötma.
      Vi letar vidare i det alkoholfria sortimentet och återkommer.
      Huvudsyftet med denna blogg är att vi själva skall drivas att lära oss mer och vidga vyerna. Uppskattar därför att få kommentarer/synpunkter och tips!

      Radera