onsdag 20 mars 2013

2008 Il Molino di Grace Chianti Classico

Det är närmast obegripligt hur vi har kunnat missa att dela med oss av såväl årgång 2006 som 2007 av detta eminenta vin, som nog är den chianti vi druckit mest av de senaste åren. Mer rutinerade skribenter har naturligtvis uppmärksammat il Molino di Grace från Panzano i hjärtat av Chianti Classico. Vi försöker reparera skadan genom att lyfta fram den senast provade årsmodellen. Det här är nämligen ett vin som förtjänar uppmärksamhet.
Producenten som uppger sig ha en "sustainable approach" har fått utmärkelser för sina toppviner men denna instegsmodell går minsann inte heller av för hackor.
20 dagars maceration vid 28-30 ºC. Lagras 10 månader.1/3 på botti av slavonskt ekträ, 1/3 på ståltank och 1/3 på begagnade barriques.
Årgång 2008 gav generellt lite kyligare mer syradrivna eleganta än varmfruktiga viner i Chianti jämfört med året innan. Vi tilltalas vanligen av detta och det här vinet utgör inget undantag.

Mörkt körsbärsröd. Även klassiska körsbärsfruktiga dofter toppat med örter, te och lakritsrot. Den varsamma fathanteringen ger en fin stadga i strukturen utan något tydligt ekavtryck och vinet är denna gång ännu bättre sammanhållet och mindre spretigt än förra flaskan vi provade. I övrigt är allt sig likt. Surkörsbären, mandeltonerna, örtigheten, den distinkta syran, de mjuka men ändå greppvänliga tanninerna, allt i största balans och precision på tungan utan att darra det minsta. Dröjer sig kvar länge i munnen - försvinner snabbt ur flaskan. Ett pastavin utan dess like men kräver egentligen ingen mat för att lätt slinka ner.
89

Castell'in Villa är kanske även detta år snäppet bättre men det handlar närmast om hårklyverier. Tänk så god sangiovese det finns till bra pris om man bara letar sig en ynka bit från de sönderrostade fatens sällskap med medlemmar som Fonterutoli, Brolio m fl SB-kändisar.

119DKK/fl, 109DKK vid köp av sexpack.
BB-vinimport har en fantastisk samling toscanska viner till försäljning.


4 kommentarer:

 1. Tack för rapporten och påminnelsen!
  Har inte provat de senaste årgångarna men 03, ffa 04 och 05 var något av husets Chianti för oss under en tid. Vi köpte av der Wein Weber men när vinet försvann ur Webers sortiment föll det i glömska. Vi växlar numera mellan Fontodis bas-Chianti (för mycket ek för dig kanske?) och Castello della Paneretta som "vardagschianti". Tackar även för tipset om Castell'in Villa som måste kollas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att höra!
   Tack själv för tipset om Castello della Paneretta som låter som något för oss att prova. Fontodi är bra. Deras bas-CC har väl inte legat på nya fat vad jag vet och Vigna del Sorbo endast på 50% nya. Sköter man det bara snyggt och faten inte är för hårt rostade så kan det fungera utmärkt trots ek-känslighet. Det handlar mer om finess från tillverkarens sida än om principer från vår.

   Radera
 2. Sidder lige og nyder en flaske af årgang 2007, og det er virkeligt en dejlig vin til prisen.
  Man har lyst til at drikke glas efter glas... er nu på jagt efter årgang 2008 som jeg ikke fik købt....tror dette kunne blive fast inventar i min "vinkælder"

  Flemming

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Kan bara instämma! 2010 har nyss släppts och verkar ännu bättre än 2008 vid en första liten test. 2007 lite varmare men balanserat och som sagt försvinnande gott!

   Radera