onsdag 13 mars 2013

2002 Wegeler Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese


Den som stått med bilen och väntat på bilpråmen från Rüdesheim till Bingen på andra sidan Rhen vet att Berg Rottland ligger där till höger.
Den som dessutom råkat missa den lilla avfarten mot båten, fått köra den smala vägen längs floden i flera km innan vändning medgörs och sedan på tillbakavägen fått stå i lika många km lång bilkö pga vägarbete och extremt segdraget trafikljus vet att det kan bli väldigt många bilar som går på tomgång nedanför Berg Rottland som nu ligger till vänster. Under lång tid dessutom.
Det är då lätt att tro att petroleumtonerna i kvällens riesling kommer från dessa bilars avgaser.
Eller för den delen från de svavelosande tyska invektiv som plötsligt kommer för en i bilkön trots att man officiellt aldrig lärde sig sådana på tysklektionerna i skolan.
Så är det inte.
Inte heller kommer det från skifferjordmånen I Rheingau (eller Mosel) som man kanske än mer skulle kunna tro.

Doft och smak av petroleumliknande karaktär härstammar nämligen från en kemisk förening vid namn 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen, som i sin tur bildas av ämnet 3,4-dihydroxy-7,8-dihydro-betaionione 3-O-beta-D-glucopyranoside. Det sistnämnda finns naturligt i vindruvor, särskilt i rieslingdruvor, men även i andra frukter och bär. Halterna blir dessutom högre ju längre druvan fått hänga kvar på sin vinstock och ju längre tid den varit utsatt för solljus. Därav mer petroleumtoner i Spätlese och Auslese än tidigare skördade tyska druvor och det är också förklaringen till att ung riesling från t ex Australien ofta har mer petroleumtoner än motsvarande viner från kallare växtplatser. Dessutom ökar mängden 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen av oxidation vilket torde vara förklaringen till att upplevelsen av petroleum är större ju längre rieslingvinerna har lagrats.

Så nu vet ni det!
Nicht avgaser.
Nicht invektiv
Nicht skiffer.
1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen!
Lättare att säga petroleum, fotogen, diesel, skiffer eller vad ni vill. Bara alla vet vad som menas.


Wegeler Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese 2002
Gyllengult. Lätt honungsdoft men dominans av röda och gula äpplen och en balanserad ton av 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen. Detsamma återkommer i munnen som en fin skiffermineralitet och nu verkar äpplena dessutom ha haft lätt beröring med en urskrapad vaniljstång. Här kan nog finnas en och annan citrusfrukt, men inte minst en frisk syrlighet med utmärkt balans mellan syra och sötma. Restsockerhalten på 70g/l är inte det minsta besvärande. 
88-


Mycket god redan 10-årigt lagrad spätlese för 129 kr köpt på Systembolaget [paw rihk-titt]!
Lite drygt dubbelt upp mot kostnaden för den 10 min långa enkelresan över floden.
Hade man varit vinskribent hade det nog tusan blivit fyndstämpel på detta.
Ni får stämpla själva bäst ni vill om ni också gillar den här typen av viner. Flaskor skall finnas kvar till 6 månader efter släppdatum 1/3.

3 kommentarer:

 1. Inspirerat/inspirerande, tumme upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana kommentarer är i alla fall inspirerande! Tack!
   Provat vinet själv?

   Radera
  2. Nej, tyvärr. Stod och ryckte i denna senast, men det fikc bli annat till slut. Fast det verkar ju finnas tid att korrigera det misstaget då.

   Radera