lördag 16 mars 2013

Domaine Le Rocher des violettes "Touche-Mitaine" 2010


Det här är Domaine Le Rocher des Violettes och Xavier Weisskopfs enklare chenin blanc från Montlouis-sur-Loire. Därmed inte på något sätt dåligt, tvärtom, om man nu tycker om snarlika La Négrette som är snäppet upp på komplexitetsskalan. Även Touche-Mitaine har högvoltiga syranivåer parat med en bra struktur och typiska chenin blanc-attribut. Båda vinerna är mer vilda än tama och inget för syrakänsliga gommar. Touche-Mitaine har endast kommit i kontakt med gamla fat och är något renare och mer omedelbart än La Négrette.
4 ha mark med skördeuttag 35hl/ha och en genomsnittlig ålder på stockarna på c:a 30 år.

Det är lite som att köra näsan i barndomens lovikavantar där kramsnön fastnat i små isklumpar, men även som att stå i en jordkällare fylld med frukt. Våt ylle och jordtoner, kompletterat med honung, citrus, lätt bokna äpplen, gråpäron och aprikos.
Smakmässigt samma snö i vantar men mest av allt krispiga, saftiga ljusgröna äpplen med fin mineralitet, mycket hög syra och ändå en nanometertunn fet film som balsam för både tunga och själ. Medelfylligt med en bra längd. Både lenande och sylvasst.
87+

Balans och elegans är kanske inte orden man först tänker men vi älskar det här. Minst lika mycket dag två.
Vitt, vilt, virilt.

Finns på Atomwine för 119DKK

2 kommentarer:

  1. Aha, det här lät ju riktigt spännande. Har inte kommit i kontakt med denna producenten tidigare, men låter som det vore värt att kolla upp Herr Weisskopf och hans viner. På din beskrivning låter som det skulle kunna vara något för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag har faktiskt tänkt att ni kanske skulle skriva om honom, men utbudet i ert område är naturligtvis enormt. Hade varit kul att höra vad ni tycker.

      Radera