söndag 3 mars 2013

Barbera x 2. Lano vs Negro


Ekvationen  högoktaniga syror + låga tanniner + medelfylligt vin + körsbärig frukt = barbera för oss tills motsatsen är bevisad.

Lano, Barbera d’Alba "Altavilla" 2009
Här doftar det något kärva körsbär varvat med hallonlakrits, björnbär och jordgubbar i bottifat och syrorna står som spön i backen med en fruktig friskhet och bara svag slutbeska. Vi slungas till Italien och det dräller mycket riktigt av mineralsälta som vi inte sällan finner i Piemonte även om tanninerna här är knappt förnimbara. Slankt, lite kärvt och möjligen antytt kantigt.
87+

Sa vi barbera?
Vilket härmed skulle bevisas.
Vid eftergranskning noteras att Lano mycket riktigt lagrar vinet 12 månader på traditionella botte (2,5hl) innan tappning.
Inköpt hos Winewise för 89DKK. Barbarescon ligger snäppet högre på kvalitetsstegen och har avhandlats här.

Negro, Barbera d'Alba "Bertu" 2009
Dominerande doftnoter i detta mörkt blåröda och lätt opalescenta vin är de torkade svarta vinbären på en bädd av viol som på något förunderligt sätt mjukt övergår i en svagt rökig vulkandoft. Först får det oss att tänka Graci Etna Rosso 2010, men sannolikt har det med fat att göra. Mogna vinbär går igen i smaken, några körsbär tittar fram och faten blir ännu tydligare och något för dominanta. Även på tungan finns det rikligt med vulkaniska bergarter, nästan som att tugga på en utbränd tändsticka. Tanniner finns det inte mycket av, syran är hög men det har inte den sedvanliga friska barberafrukten. Mindre finess och sämre balans än vin nr 1 men fungerar utmärkt till carbonaran och dag två har tillfört syre gjort ett bra jobb och hissat upp vinet ett snäpp frukt- och poängmässigt.
86-

Lagrat 16 månader på franska barriques varav 30% nya. Köpt på vingården i Roero för 14€. Inte alls dålig fathantering och till maten gör det jobbet bra, men blir lite klumpigt vid jämförelse med det slankare fruktigare mer barberatypiska Lano. Negro gör även även en annan barbera där hälften av vinet ligger 15 månader på stora botte och andra hälften på använda barriques. Vad oss anbelangar är den att rekommendera i stället.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar