torsdag 28 mars 2013

Domaine Monier Perréol Saint-Joseph 2009


Vi smygstartar påskfirandet med lammfärsbiffar, tsatziki, sallad och en fruktig syrah därtill.
Jo minsann, fruktig var ordet. Från Saint-Joseph. Inköpt på Rhônevinfestivalen i Hvidovre 2012. Vi fokuserade då mest på just Saint-Joseph-vinerna och fastnade bl a för denna producent som egentligen är ett samarbete mellan de två vinmakarna Jean-Pierre Monier och Philippe Perréol. Domaine Monier med sina endast 5,6 ha är ekologiskt certifierat sedan 2007 och kollegan arbetar enligt samma principer och man slog helt enkelt sina påsar ihop 2008. Jäsning i temperaturkontrollerade äggformade cementtankar. Lagring ett år på tonneaux.
Resultatet utifrån dagens provning är lysande!

Färgen är djup purpur med en antydd transparens. Det första som slår emot oss är stall och biotoner men av det behagliga hästlika slaget. Det vädras förresten bort efter några timmar och fram kommer en lätt doft av vindsbjälkar och andra behagliga gamla träaromer. F ö finns det en tydlig pepparton som ett typiskt druvsignum men mer kryddig och aromatisk än traditionell vitpeppar. Fruktigheten är således hög med mörka saftiga körsbär, björnbär och lite cassis och i munnen får vi även en antydan till katrinplommon. Sannolikt hör det den varma årgången till. Harmoni råder mellan doft och smakupplevelser, vinet är medelfylligt, syran drygt medelhög och tanninerna som sliten sammet. Ingen stramhet men inte heller alltför varmfruktigt utan bara gott, inte minst till maten.
88+

Emelie Vin har eller har i alla fall haft viner från denna producent.
Det här vill vi hitta igen!

Tillägg: Plötsligt kom jag på var man kan hitta det!
http://www.voresmarked.dk/oekologisk-vin/spg9-45 kommentarer:

 1. Domaine Moniers St Josepher har jag druckit många av och verkligen fillat. Det här har jag dock missat. Finns tyvärr inte i Emilie Vins sortiment. Såg just att 08 är senaste årgången i deras sortiment. På din beskrivning låter det som en syrah helt i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt! Tänkte faktiskt på dig när vi drack det pga det här jordnära, lite rustika och ändå med så hög kvalitet och mycket riktigt hittade jag sen ett vin från Dom Monier i någon av dina poster.
   Kom inte på i går vad försäljaren hette men nu plötsligt slog det mig! Här finns det och nu i årgång 2010: http://www.voresmarked.dk/oekologisk-vin/spg9-4
   Allvarligt talat tänkte jag att detta var en av de godaste om än inte den elegantaste syrah jag någonsin druckit. Har aldrig testat något i den stilen tidigare så det var kanske nyhetens behag och den formidabla kombinationen med maten. Kan i alla fall varmt rekommenderas.

   Radera
 2. Elegans är överskattat ! Tack för länken. Vores Marked hade ju en del intressant men prissättningen var rätt kreativ. Hoppas Ole på Emilie Vin går att övertala...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg gärna till om du lyckas med det. Det här gav mersmak!

   Radera
 3. Emilie Vin har några flaskor av 2007 DM St Joseph Les Serves, deras toppcuvee. Riktigt bra vin till bra pris.

  SvaraRadera