söndag 17 mars 2013

Domaine Le Rocher des Violettes Cabernet Franc 2010


Om man nu tycker att Xavier Weisskopfs viner på chenin blanc är skoningslösa och taggtrådsvassa, har vi här ett betydligt elegantare rött alternativ gjort på cabernet franc.
För den teknikintresserade informerar vi om 1 ha mark i Touraine med c:a 30-åriga stockar och ett skördeuttag på 30hl/ha. Daglig remontage och pigeage under jäsningen, följt av ett års lagring på treåriga Alliers-ekfat.

Medeltransparent närmast mörkt hallonröd färgton. I doften lätt omogna svarta vinbär, lite hallon och endast antytt med den annars för cabernet franc så typiska gröna paprikan. Burgundiskt slankt och elegant med lättsam frukt av svarta vinbär och hallon i munnen. Ganska skir struktur som balanseras upp av lätta tanniner, en hög ren syra och närmast juralik kalkmineralitet.
89+

Wow! Det här köpte vi på vingården för 9€. Atomwine säljer för 119DKK.
Ofattbart gott för priset om man gillar den slanka kalkmineralrika stilen.

2 kommentarer:

 1. Jag föll pladask för Lafarges L'Exception och köpte ett antal flaskor. Låter som detta kanske kan ligga lite i samma "genre" eller vad man ska säga? Verkar riktigt fint och värt att prova hur som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamnar definitivt i samma genre om man bortser för de mer druvspecifika egenskaperna som ändå var ganska nedtonade i caberneten. Gillar du det ena så gillar du säkert det andra.
   Jag tyckte mycket om Lafarges L'Exception 09. Nu blev man ju sugen på 10:an som är köpt men inte provad. Tack för påminnelsen :)

   Radera