fredag 22 mars 2013

2009 Synthesi Aglianico del Vulture


Den slocknade vulkanen Vulture i norra Basilicata må vara död men dess jordmån har gett liv åt mången flaskor vin från Aglianico del Vulture DOC.
Paternoster just utanför Barile strax öster om Monte Vulture har tillverkat vin i tre generationer sedan 1925. Vinifiering och tappning sker i en modern vinanläggning medan lagringen huvudsakligen är förlagd till det äldsta vineriet utgrävt i Vultures sluttningar.

Man har inget dåligt utbud. Hela sex olika viner gjorda på 100% aglianico. Därutöver ett stilla vitt gjort på den gröna druvan fiano och ett på moscato. Dessutom tre spumante där ett faktiskt är gjort på 100% aglianico, ett på lokala gröna druvan falanghina och en mer traditionell moscato spumante.

Synthesi tillverkas medelst 10 dagars skalmaceration vid 25/28 gr i rostfria tankar. Lagras i 7-8 månader, 80% i stora slavonska fat och 20% i franska barriques. Därefter ytterligare 15 månader på flaska.

Resultatet då?

Mörkt rubinrött. Volatila närmast eldiga dofter, körsbär, kakao, rosmarin och en svag aning av brinnande höstlöv och knastertorra gamla träpinnar. I munnen liknar det mest en högoktanig sangiovese med syrliga körsbär, mandelbiskvier och ett bra bett i tanninerna. Här finns en lätt vulkanisk mineralrökighet och fin fatkaraktär utan rostning.
87-

På egen hand är vinet ganska tufft i munnen men till en klassisk entrecôte med pommes & bea eller en pastarätt med grädde och pancetta eller pasta con ragù för den delen, kommer det verkligen till sin rätt. Om man nu inte vill låta det ligga till sig ett par år vilket lär fungera utmärkt.
Hur ofta hittar vi en så bra aglianico för 109 kr? På himmaplan dessutom!
Ännu ett av flera goda marsnyhetssläpp som skall finnas i sex månader framåt.
Snyggt jobbat Systembolaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar